Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szaunázás után miért nem hal meg?

Szaunázás után miért nem hal meg?

Figyelt kérdés

...az, aki beugrik a hidegvizes medencébe? Miért nem áll meg a szíve?

Ha napozás után "felhevűlt testtel" ugrik be, akkor nagy a veszélye, hogy belehal - halljuk sokszor nyáron.

A szaunázásnál szintén felhevűl a test, mégis sok filmben látni, hogy rögtön utána - hopp, bele a hidegvizes medencébe vagy jeges tóba.

Az miért egészséges? Mi a különbség a kettő között?

2010. okt. 12. 12:02
 1/9 anonim ***** válasza:
51%
ez már nekem is eszembe jutott, várom én is a válaszokat
2010. okt. 12. 12:07
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Az a filmeben van.Én járok szaunázni és szokták mondani hogy elötte tusoljak le mielött csobbanok a hideg vizben.

Ha strandon beleugrasz felhevült testel a medencébe nem az a baj h a sziv megáll,hanem begörcsöla lábad vagy valamid,nem tudsz feluszni és megfulladsz.

2010. okt. 12. 12:32
 3/9 anonim válasza:
100%

Más a kettő!

Napozásnál inkább csak a bőrödet égeted meg aztán úgy mész a hideg vízbe, rögtön lehűti a bőröd aztán...

Szaunánál a tested melegedik fel plusz a bőröd, ami aztán kitart, ahogy beléptél a vízbe, hiszen a víz felmelegszik körülötted, ezért nem is fáznak az inasok a vízben.

2010. okt. 12. 12:34
 4/9 anonim ***** válasza:

"ezért nem is fáznak az inasok a vízben."

És a komornyikok? Az én komornyikom mindig kikéri magának, hogy ő nem inas.

2010. okt. 12. 13:27
 5/9 anonim válasza:

Konkrétan nem tudom a választ, de összefügghet a test edzettségével.

Nekem van szaunám, télen használom hetente kb., és utána kiállok a teraszra. Olykor -10 fokba és nagyon kellemes. 15 perc az egészséges szaunában eltöltött idő különben, de volt már itt rokonom, aki 6 perc után rosszul volt. Neki nem is mondtam, hogy menjen ki a hidegbe.

2010. okt. 12. 13:33
 6/9 anonim ***** válasza:

" "ezért nem is fáznak az inasok a vízben."

És a komornyikok? Az én komornyikom mindig kikéri magának, hogy ő nem inas.

"

Valószínűeg az inasra, mint melléknévre gondolt. Tudod: ín->inas, vagyis csontos ember, vagyis vékony.

Egyébként én imádok 16-18 fokos vízbe menni szauna után. Szerintem az a válasz, hogy amikor a nap hevít, akkor nem izzadsz. A szaunánál meg adsz le hőt és, ahogy írták, kialakul egy "hőpajzs". Napozás után a hideg víz sokkal veszélyesebb.

2010. okt. 12. 14:38
 7/9 anonim ***** válasza:

"Szaunánál a tested melegedik fel plusz a bőröd"

Hogyne, ahogy azt Pistike elképzelni...

Hallottál már arról, hogy a melegvérű állatok (tehát az ember is) testhőmérséklete állandó és 42 fok felett beáll a halál?

2010. okt. 12. 15:39
 8/9 zoknivadász válasza:
Ugyan a választ nem tudom, de az bizonyosan különbség, hogy napozáskor sokszor csak egyik irányból (a Nap felől) melegszik fel a bőrünk igazán, míg szaunázáskor majdnem mindenhol. És abból kiindulva, hogy perzselt bőrre jól esik a hideg, normál hőmérsékletűre pedig sokkolóan...
2010. okt. 12. 20:38
 9/9 anonim válasza:

Pedig ugy lesz az ahogy Pistike elkepzeli ugyanis Pistike szoval nem mondta h 42 fok fele menne a homerseklet!

Voltal mar lazas? Gondolom igen, szal akkor tudod nagyon jol h nem kell 40 fok fele menni es mar ugy erzed h mindjart meggyulladsz meg izzadsz mint a kutya.

Es ilyenkor is nagyon jo tud lenni a vizesruha:)

Szal a szauna csak par fokkal nyomja fel a testhomersekleted, de ez boven eleg ahhoz, h a vizben ne fazzal meg.

Na most igazam van vagy igazam van?:D

2010. okt. 18. 17:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!