Mit jelent ez a Kémia "kötés"/jelölés?
Arra gondolod amit lépcsö szerü vonalakal ábrázolnak két elem közzöt pl mint itt a képen: [link]
A Hidrogén és Nitrogén közzött lévö jelre (vagy összekötésre) gondolok.
Akkor is ugyanaz jelenti, amit hercrat írt.
Így próbálják meg egy papíron ábrázolni a molekula térbeli szerkezetét. A lépcsős vonal azt jelenti, hogy az az atom a papír síkja mögött helyezkedik el.
ahogy már le lett írva a vastag vonal a sík előtt, a sraffozás pedig a sík mögötti atomot jeleni. A normál vonalasak pedig síkban vannak.
Tehát ha pl egy papírlap lenne a sík, akkor a a N és az egyik H a papíron lennek, egy H a papír mögött, egy pedig a papír előtt helyezkedne el. a nemkötő e pár szintén síkban lenne.
Így kijön, hogy a molekula térszerkezete háromszög alapú piramis
"Értem de nekem nem az ammonia kell az csak egy példa volt hogy ott is láttam. Tehát akkor rövid meghatározással mi célt szolgál az a "lépcsös kötés" ?"
Ennyire nem lehetsz értetlen. Nézd meg ezt a képet:
Ha egy molekula tök lapos, akkor nem lóg ki a síkból, és sem vastag láb, sem vonalkás láb nem kell. Ez ugyanolyan, mint mikor térbeli kockát rajzolunk a füzetbe, és szaggatott vonallal jelöljük azokat az éleket, amik nem látszanak. Így:
Na ez a "szaggatott vonal" a kémiában, mert a sima szaggatott vonal mást jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!