Egy természettudományt oktató tanárnak van joga azt mondani az órán, hogy nincs természetfeletti?
Korábban, fizika órán fordult elő, hogy a mozgásokról tanultunk. És felvetettem, hogy egyesek bizonyos mozgásokat természetfelettinek gondolnak (pl. mikor valami leesik magától). Mire a fizika tanár valami olyasmit mondott, hogy nincs természetfeletti, hanem megvan a fizika magyarázata is, és el is mondta, hogy miként lehetséges a dolog.
Engem ez nem zavar, mert lényegében én is azt gondolom, hogy a világot természeti törvények irányítják, ateista vagyok. Viszont más diákok vallásos/ezoterikus érzékenységét nem sérti-e az, ha a tanárnak ilyen megnyilatkozásai vannak?
Úgy vettem észre, hogy a magyar kormány elég erősen támogatja a vallást, tehát ebből fakadóan nem lesz-e gondja azoknak a természettudományos tanároknak, akik kapásból elvetik a természetfelettit, és helyette racionális magyarázatot adnak?
"nincs természetfeletti?"
Ezt így azért meredek kimondani.
Helyesebb úgy, hogy még soha, sehol nem tapasztaltunk ilyet bizonyítva, és a világ működik nélküle is.
Nem hinném, hogy meredek. Ezer meg ezer könyvet írnak manapság is az ezó és a vallás témában, és egyiket sem bizonyították. Ha ez a több ezer könyv nem tudja bizonyítani azt, amit biztosnak állítanak, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy nincs természetfeletti. Nem kell tudományos hipotézként kezelni, mert teljesen alaptalan, vágyálom az egész. Ellenben például a húrelmélettel, ami mögött erős matematika van.
Az evolúcióról elég volt 2 könyvet írni - Darwin és Wallace írásai - és máris bizonyítva lett...
Szerintem ez nem igaz.
Bárminek a felfedezése előtt az embereknek általában fogalmuk se volt róla. Például az atomenergia.
Ennek ellenére butaság lett volna azt mondaniuk, hogy nem létezik.
"Nem kell tudományos hipotézként kezelni, mert teljesen alaptalan, vágyálom az egész."
Az, hogy tudományos hipotézis-e (nem az), meg az, hogy létezik-e (nem tudjuk) két teljesen külön dolog.
Szerintem van hozzá joga. Sőt, akár még, úgymond kötelessége is lenne ezt nemcsak mondani, hanem kihangsúlyozni is adott esetben.
A természettudomány alapvetően a természet, a minket körülvevő világ tulajdonságait kutatja, annak működésére keresi a válaszokat. Mivel természettudomány, ezért szigorúan abból kell kiindulni, hogy a természet önmagától is működik, bármiféle tudatos külső erő állandó és folyamatos beavatkozása nélkül is. (Ilyen szempontból mindegy, hogy a világ teremtve lett-e vagy sem, a jelenlegi működésére vonatkozik ez az alapvetés.) Tehát önmagától is képes működésben maradni. A természettudomány alapvetően ezen működési szabályait próbálja megérteni, feltérképezni, és rendszerbe foglalni.
A természettudománynak csak néhány kis szelete foglalkozik olyasmikkel, mint az ősrobbanás elmélete, az abiogenezis kutatása, a régészet, antropológia, őslénytan, vagy hasonló dolgokkal. Sokkal nagyobb hányada foglalkozik pl. új dolgok (ötvözetek, vegyületek, műanyagok, szerkezetek, kompozitok) megismerésével és kifejlesztésével, a szubatomi részecskék vagy a világegyetem szerkezetének megismerésével, a számítástechnikai-telekommunikációs-robotika vonalon szinte minden újdonság az AI-t is beleértve, vagy éppen az orvoslással, gyógyszerfejlesztéssel, a (z emberi) test, szervezet működésének megismerésével.
Ezek mind-mind működnek, feltételezhetően bármiféle külső isteni (vagy nem isteni) jellegű folyamatos beavatkozás nélkül is. Vagy mondjuk lehet azt is feltételezni, hogy amikor bekapok egy aszpirint, akkor tulajdonképpen nem az aszpirin hatóanyagának a testem biokémiájára gyakorolt hatása mulasztotta el a fejfájásom, hanem Isten (behelyettesíthető bármely feltételezett természetfeletti erő tetszés szerint) érintését érzem minden alkalommal, amikor aszpirint veszek be. De a természettudománynak _alapvetően_ az a dolga, hogy természetben fellelhető folyamatokra szorítkozzon a magyarázatok keresésénél, ezért - definíciójából adódóan - kötelezően illik neki kizárnia a természetfeletti közreműködését, mint magyarázatot.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!