Létezik annyira alacsony fényszennyezettségű hely Magyarországon, ahonnan látszik éjjel a tejútrendszer?
Illetve mikor van a lehető legjobb idő arra, hogy megnézzem? Újholdkor, éjfél környékén?
Nemsokára fogok repülni amerikába. Visszafele hajnalban fogunk repülni, és azon gondolkoztam, hogy van-e esélyem látni a tejútrendszert.
A Tejút (pontosabban a korong síkjában sűrűsödő csillagoktól derengő sáv) látása nem egy vaszizdasz, Budapesten kívül, amint elfogynak ezek a stadionkivilágítású "ipari park dobozok", holdmentes éjszakákon azt bárkinek kell látni. Amihez igazán tiszta, szél kifújta, pára és szmogmentes őszi éj kell, az nem a Tejutunk, hanem az Androméda-galaxis szabad szemes látása. Azt lehet etalonnak venni, ha egy hely el akarja mondani magáról, hogy nincs fényszennyezése. (Nagy élményre ne várjon senki, ott is csak a belső magot látni, egy kis foltot az égen, ami nem 100% fekete, hanem mondjuk 90%.)
Megjegyzem még, most nagyon lenézik azt a világot, amikor minden nyolcadik villanypóznán volt egy 60-as körte, viszont akkoriban még volt Tejút az égen. 30 éve még olyan mindennapi természetes dolog volt a Tejutat látni, minthogy most belebámulsz a telefonodba.
A Tejút, a Hadak útja valóban jól látható, szinte bárhonnan, ahol nincs körülötted mesterséges fény, nem virít a Hold, és az időjárás is kegyes.
Éjszakai horgászatokon sokszor, hanyatt feküdve néztem a Hadak Útját, bámultam a csillagos eget.
Vannak olyan időszakok (meg lehet keresni a neten is a dátomokat), amikor meteorraj keresztezi a Föld útját, olyankor nagyobb eséllyel lehet látni hullócsillagokat is, annak is van egy különleges hangulata.
Lakott településeken kívülre, de nem a világ végéig kell menni, folyók, holtágak, csatornák mentén még az erdősávok is árnyékolhatják a távoli fényeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!