Századmásodpercek alatt több gondolat az idő lassulását érzékelve. Mitől van?
Most két példát hoznék fel.
1. Az iskola tanulóinak el kellett bicikliznie egy az iskolától távolabbi helyre. (engem kocsival vittek) Amíg a munkások ott pakoltak, messzebbre keveredtem tőlük, és közelebb az ott lévő kisebb erdőszerűséghez. Hirtelen kutyaugatást hallottam, odafordítottam a tekintetem, és láttam, hogy egy kutya rohan felém. Mintha lassabban kezdett volna telni az idő, felmértem mit tehetek. Vagy a munkások után kiáltok segítségért, vagy elkezdek feléjük futni segítségért, vagy felkészülök a kutyaharapásra, vagy hogy megüssem a kutyát, még mielőtt rám támad. Közben arra is gondoltam, hogy le vagyok fagyva, lépnem kell, még futtában oda nem ér hozzám. De féltem, és mivel le voltam fagyva nem tudtam cselekedni. A szerencsém, hogy az eb elkanyarodott, és nem vett célba. Tehát nem volt messze tőlem, amikor elkezdett futni és mégis végiggondoltam több dolgot is.
2. Ez elég hétköznapi példa. Az ablaknál ültem. Az ablak szélességre akkora, hogy kétszer beleférnék, ha mellé állok. Mivel nem vagyok nagy darab nem nagynak kell elképzelni. Szóval üldögéltem ott, épp kiflit ettem, amikor megláttam, hogy egy férfi megy az utcán, a járdán, az ablak előtt el. Megláttam, figyeltem az arcát, hogy benéz-e az ablakon. Mivel függönyünk van, nem láthatott volna semmit, de én még a kajálásban is megálltam, és éppen hogy a számhoz ért a kifli. Várni akartam a beleharapással, míg el nem ment a pasi. Aztán azt gondoltam, ha benéz és meglátja hogy épp a számhoz ér a kifli vajon mit gondolna, főleg ha látja, hogy közben figyelem. De nem húztam el a kezem onnan, egyszerűen képtelen voltam rá. Aztán elment az ablak előtt és minden visszaállt a rendes kerékvágásba.
Már sokszor volt velem ilyen, hogy úgymond századmásodpercek alatt gondolok végig több dolgot, miközben az általam érzékelt idő gyorsasága megváltozik, és ahhoz képest, ami mind végigment gondolat az agyamon az időben minimális változás történt Ez mitől van?
az idő múlása a szubjektív szemlélő számára sohasem egyenletes.
ez az agyműködésünkkel van összefüggésben, bár amennyiben be lehetne valahogy integrálni a relativitás elméletbe, a fizika egy teljesen új irányt vehetne.
Azonban ez is csak egy Schrödlinger macskája effektus, sztem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!