Gyűjtöttem néhány ásványt, hogyan lehet szépen megtisztítani, lepucolni a köveket fizikailag?
Az interneten csak ilyen "spirituális" tisztítást és energiafeltöltést találtam.
A köveken van egy kis lerakódás féleség, csak körömkefével próbáltam lesuvickolni, de ez nem a leghatásosabb.
Pedig biztos lenne még minek lejönnie és sokkal szebb lehetne a az ásvány rész.
Mibe áztassam vagy mit szoktak csinálni hogy minél tisztább legyen?
Itt foszforsavat írnak, DE én inkább kólát (áztatás) használnék a célra, abban is van foszforsav, és nem veszi el az ásvány fényét.
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1..
Érdekességként:
Fogkefével is szokás tisztogatni nem csak gyökér és köröm kefével.
Amennyiben nem kalcitról van szó hanm valami keményebb pl kvarc akkor oxálsavban szokás áztatni.
A kalcitfélék és néhány más ásvány a savazást nem bírja! Ott csak a hosszas áztatás és kefékkel való tisztítás marad.
Csiszolás, polírozás inkább csak olyan (többé kevésbé homogén) kőzeteknél jöhet szóba ahol nincsenek kristálylapok, nincs látható kristályszerkezet, hanem egy tömeges megjelenésű dolog.
És van olyan is aminek a belseje a lényeg az kívül áztatni kefével tisztítani érdemes és utána kettévágatni a vágott felületet políroztatni.
Achátok, ősmaradványok szoktak ilyenek lenni.
Az ásványok tisztításának mójáról külön könyvek vannak mert nem mindegy mit melyik típust és hogyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!