A vörösiszap belekerült a folyóvízbe. Lenne két kérdésem?
1. Gipsszel semlegesítik. Ezekután lehet még élet a folyókban?
2. Ha esetleg nem sikerül semlegesíteni mielőtt belekerül a Dunába, akkor a csapvizet nem lehet használni?
Kicsit zavaros ez, inkább megkérdezem, mielőtt hüłyeséget mondanékbárkinek :)
Hát a vörösiszap álltalában radiokativ.
Azt mondták ez nem az, de én nem akarom elhinni és még ott vannak a nehézfém ionok.
A legtöbben pedig azt mondják...
A gipsz azért kell mert megköti az iszapot, ez nem teljes semlegesítés. A folyókban biztos lesz élet de károsodás is...
A csapvizet lehet használni, itt a szomszédos településekben is... ez a talajvizet fogja roncsolni használhatatlanná tenni...
A radioaktivitásnak s vannak fokozatai, sőt van olyan is, hogy háttérsugárzás... senki sem él radioaktivitás-mentes környezetben:P
Élet lesz a folyókban, rendesen hígítják is a vizet (a Tisza cián-katasztrófája után is van...), valszeg a horgászok nem fognak nagyon örülni, mert a halakban hajlamosak felhalmozódni a mérgek...
Ami a csapvizet illeti...ideje beszerezni egy szűrőt:p
ENNYI MARHASÁGOT ÖSSZEHORDANI ALAPVETŐ KÉMIAI ISMERETEK HIÁNYÁBAN AZÉRT MÁR TÚLZÁS! MIÉRT KELL A KÉRDEZŐT FÉLREVEZETNI? EGYIK FELSZÓLALÓ SE MONDOTT KÖZEL SE IGAZAT KÉMIAILAG TELJESEN NONSZENSZ A HÁROM ÍRÁS.
A vörösiszap nem rádióaktív csak annyira amennyire a világon bármelyik ásvány! Semmiféle nehézfém ionok nicsenek benne mivel egyedül a nátronlúg ionos az összes többi alkotó vízben oldhatatlan. Az iszapot nem lehet közömbösíteni! A gipsszel csak a lúg pH-ját lehet csökkenteni mivel a gipsz CaSO4*2H2O részlegesen reakcióba lép a NaOH-al és kalciumhidroxid + nátriumszulfát keletkezik ami már nem olyan maró.
egy idő után... de ilyen mértékü szennyezés esetén lehet, hogy az több évtized..
egyébként igaz, az állandó háttérsugárzás is magasabb, mint ennek a radioaktív értéke.
Köszönöm a részletes választ is! Régen volt kémia óránk és semmire nem emlékszem belőlük, akkor is kb nulla amit tanultunk :(
Igazából a radioaktivitástól én személyszerint nem tartok, egyrészt budapesti vagyok, másrészt nem atomkatasztrófa történt. Ha felrobbant volna Paks (amit kétlek, hogy megtörténne) akkor rettegnék. Amúgy a tévé is sugároz minimálisan pedig a szobában van.. legalábbis ha jól tudom :)
Viszont a magas pH érték miatt nagyon aggódom, mert egyrészt ökotudatos is vagyok, meg ugye felmerül az emberben ilyenkor hogy milyen hatásai lesznek a környezetre, a területen élőkre, meg a Dunára stb. Meg ugye a gipszes pH visszaállítást csak laboratóriumban tesztelték eddig. Kíváncsi vagyok mi lesz a végeredmény...
"Meg ugye a gipszes pH visszaállítást csak laboratóriumban tesztelték eddig. Kíváncsi vagyok mi lesz a végeredmény."
Sokat nem lehet várni mert a lombikban meg a folyóvízben egész más a helyzet. Én dolgoztam olyan teamben ami a laborszintű vegyszergyártást nagymennyiségű gyártásra tette át és sok reakció nagyban egész másképp zajlik le.Egy lombikban meg a folyóvízben egészen más a helyzet.
Közömbösíteni sósavval lehetne de akkor meg elkezdődne oldódni a vasoxid ami nem jó az élővilágnak.
Jesszus :O
Az szép... remélem jól alakul a helyzet :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!