Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet megmagyarázni...

Hogyan lehet megmagyarázni tudományosan az agy hirtelen "kikapcsolását"?

Figyelt kérdés

A "kikapcsolás" kifejezést 2 megtörtént esettel pontosítom.

Néhány éve vidéken voltam, ahol nyugodt környezetben volt részem, tehát zavaró körülmény számomra nem volt. A szokotthoz képest jelentősen korábban keltem fel (5 és 5:30 között lehetett), már akkor éreztem, hogy különösen "erő szállt meg" (nem misztikusan értem). Sétáltam egyet, majd reggeliztem és ezt követően nagyon sok mindennek jártam utána, olyan dolgoknak, amiket szerettem volna megtanulni. Tehát élvezetből és tudásszomjböl, nem kényszerből. Csak úgy ittam az információkat, pörgött az agyam. Olyan agyserkentett állapotban szerintem még sose voltam (és nem kábítószer hatására, sem nem alkohol hatására). 11-11:30-ig végig pörgött az agyam, majd egyik mp-ről a másikra - minden korábbi jelzés hiányában - megszűntem bármit is érteni a szövegből, holott ugyanolyan érthető szöveg volt, mint odáig. (Egyébként érdekes, hogy du. ismét nekiálltam, de ugyanúgy nem tudtam figyelni (és nem volt semmilyen zavaró körülmény.) Aznapra tehát ki voltam ütve.)

A másik megtörtént eset: Van egy játék, amit telefonon játszok, tetriszhez némileg hasonló (tehát logikai jellegű, amihez előre látás (és tapasztalat is) szükséges és már eléggé rég óta játszom és igen felettébb magabiztos vagyok benne, rendkívül gyorsan játszom (alapjáraton is, mármint akkor is, amikor nem sietős a tempó - és ezalatt nem az ujjak rendkívül gyors mozgatását kell érteni, hanem a helyzetek felismerése való gyors reagálást). Egyik ilyen alkalommal viszont az ujjaimat is gyorsan mozgattam és már egy jóóó ideje játszottam, amikor az agyam egyik pillanatról a másikra hirtelen leblokkolt. Tudtam, hogy teljesen egyértelmű az adott helyzet, egyáltalán nem volt bonyolult, de az agyam mégse tudta - lehet, hogy helytelen a megfogalmazás, de a légyeget lehet érteni - és nem mertem meglépni az adott lépést. És nem jött vissza az "értelmem" akkor.

A kérdésre a válasznak valahogy úgy kellene hangoznia, hogy túlterhelődött az agyam és ezért bizonyos tevékenységet leállított. De akkor nem értem, hogy miért nem jelzett egyik alkalommal sem előre, miért hirtelen állt le, és néhány óra (első esetben) és néhány mp (második esetben) múlva miért nem állt helyre.

Köszönöm előre is annak, azoknak akik tudományos szempontból érdemlegesen tudnak válaszolni!

Ha valaki tudna az agy működéséről cikket magyar nyelven vagy dokumentumfilmet (szintén magyar nyelven) linkelni, azt megköszönöm. Olyat keresek, ami nem megy mélyire a magyarázatnak, azaz nem tartalmaz rengeteg specifikus és idegen szavakat, hanem többnyire hétköznapi nyelven van. Tisztában vagyok azzal, hogy a legtöbb információ angolul van, ennek ellenére magyart keresek.

Valamint egy másik kérdés (bár lehet, hogy ezt egy másik kérdés formájában kell feltennem), hogy miként lehetséges az, hogy rendkívül ritkán (mondjuk átlagosan talán 2 évente) az első történéshez hasonló, rendkívüli agyi aktivitás száll meg látszólag minden magyarázat hiányában?

Még egy kérdés: Miként jellemeznétek a megfogalmazásomat?

#agy #agyműködés #Agyi tevékenység #Agy leblokkol
2023. jan. 27. 07:51
 1/2 anonim ***** válasza:
0%

Hány éves vagy?

Ez lehet betegség jele.

2023. jan. 27. 08:13
 2/2 anonim ***** válasza:

Igen, olyasmiről van szó, amire gondolsz. Az agy koncentráció közben ugyanúgy fárad, mint a test például gyors futás során. Ha fizikailag túlterheled magad, kimerülsz, képtelen vagy fizikai tevékenységre. Haaz agyad terhelődik túl, ugyanez történik. Csak van egy alapvető különbség. Az agy dolga a fizikai test élettevékenységének irányítása is, a vegetatív (tehát nem tudatos) tevékenységen túl. És ha az agy erre képtelen a túlfáradástól, az azonos a haláloddal. A testben számos "vészcsengő" van, amely a veszélyre figyelmeztet, ez a túlélési ösztön. Vészcsengő például a fájdalom. De az általad említett jelenség is, az agy észlei, hogy közel a kimerüléshez, tudja, hogy "dolga" van az életben tartáshoz, ez mindent felülír, ezért lekapcsol minden más ingert. Mint mikor becsapod az ajót, hogy ne is halljad a külvilágot.

Az agy működésének megismeréséhez menj be egy könyvesboltba, keresd a népszerűsítő tudományos irodalom polcot, ott találsz ilyesmit. Nem hinném, hogy túl rövid lesz.

2023. jan. 27. 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!