Előfordulhat, hogy egy időhurokban élünk?
Tegyük fel, hogy a jövőben valakinek sikerül visszautaznia az időben, például egy féreglyukon keresztül. Most persze lehet ennek a fizikai korlátain vitatkozni, de párszáz éve még azt is hitték, hogy a Föld a mindenség közepe, szóval én is ismerem a paradoxon fogalmát, a kérdés csak elméleti. Az utazónak nem volt idő GPS készüléke, így megérkezett 65 millió évvel ezelőttre, ott rögtön szörnyet is halt, nyoma nem maradt, így az események láncolata ismét zavartalanul eljut az időutazóig és kezdődik az egész előről.
Lehetséges?
Ez nem egy klasszikus időhurok, hanem pusztán csak egy szerencsétlen kimenetelű időutazás. A klasszikus időhurokban egy önmagába záródó ok-okozati lánc (gyűrű) van.
Pl.: Elvállalom az időgép megépítésének a projektjét. 2025-re zsákutcába jutok, már-már feladnám, mikor a jövőbeli énem 2030-ból megérkezik hozzám és átadja az időgép terveit egy pendrive-on. Én elkezdem tanulmányozni, lenyűgöz, hogy milyen elegánsan és kreatívan vannak megoldva problémák, majd elkezdődik az időgép megépítésének hosszú és költséges folyamat. 2030-ra el is készül az időgép, pár tesztutazás után viszont nem feledkezem meg a történtekről, kimásolom a terveket egy pendrive-ra, visszautazok 2025-be, hogy odaadjam az akkori önmagamnak..
Itt van egy ok okozati lánc. Én azért tudom megépíteni az időgépet, mert megkaptam a terveket. Később azért tudok visszamenni a múltba, mert van időgép. De ugye felmerül a kérdés, hogy mégis akkor ki a fene találta fel az időgépet? Hiszen én 2025-ben készen kaptam a terveket, 2030-ban meg csak lemásoltam. De soha nem terveztem igazából semmit hozzá, de más sem. Az időgép létezésének az oka önmaga.
A te példád akkor lenne időhurok, ha mondjuk az időutazó nem szimplán meghalna, hanem visszavinne a múltba mondjuk egy antianyag bombát, ami aztán kiírtja a dinoszauruszokat, ezzel teret engedve az ember megjelenésének. Ez így már időhurok lenne, mert ha nincs az időutazó ember, akkor nincs az ősember sem ember, amiből aztán az időutazó ember lesz generációkkal később.
Amúgy egy időhurok ugyan hétköznapi szemmel nézve érdekes, de tudományos szempontból annyira nem. Nincs olyan fizikai törvény, amit megsértene sem az én, sem a te időhurkod. Nyilván egy ilyen időhurok létezése annak a vizsgálatát megérné, hogy hogyan, milyen fizikai jelenségek, törvények mentén válik lehetségessé az időutazás, de maga az időhurok maga nem különösebben vizsgálandó valami, az időutazáson kívül nincs olyan jelenség benne, aminek az összefüggéseit meg kellene érteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!