Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Kigyulladó Li-on akkumulátorok...

Kigyulladó Li-on akkumulátorokat milyen anyaggal lehet oltani? Porral oltó készülék hatásos?

Figyelt kérdés

2022. szept. 7. 14:53
 1/5 Kólauborkával ***** válasza:
64%
Porral és gázzal oltó berendezést lehet használni elektromos tüzeknél.
2022. szept. 7. 15:17
 2/5 B2man ***** válasza:
0%
A gázzal oltót nem ajánlom...
2022. szept. 7. 15:44
 3/5 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Most utána néztem és egy ismert módot találtam, amit elektromos autó tüzeknél használnak:

Elszeparálják az égò autót tüzálló lepellel, majd vízzel locsolják az akkut.

Egyébként meg az égö folyadék oltására használatos poroltókat ajánlják, a porral oltóra azt írták nem túl hatásos. Illetve megemlítették még az aeroszolt.

2022. szept. 7. 15:53
 4/5 Z003 ***** válasza:
90%

Az égő fémek kioltása elég nehéz. Nem lehet használni vizet, nitrogént, szén-dioxidot, homokot, szilikonolajal sem. Így a háztartásban álltalában használt oltóberendezések használhatatlanok. Ami használ az speciális tűzoltóponyva, de az is nagyrészt csak a tűz korlátozására jó mint eloltására.

Amit Kólauborkával írt én azt megkérdőjelezném, mivel ha egy égő lítium kocsi aksi vizet kap az azonnal felrobban, égő olvadt fémet fröcskölve mindenfelé. Valamint ezek jól biztosítva vannak a kocsihoz, így nem hiszem hogy kilehetne szedni miközben bármikor felrobbanhat. De lehet hogy azt is letakarják előtte vízálló oltólepellel, és a víz csak a hűtést szolgálja. De én az 10 méteres közelébe nem vinnék vizet mert ha az felrobban sokkal nagyobb kárt okoz mintha csak hagynák leégni, vagy a környezetét kéne eloltani. De lehet van valami részlet amit nem ismerek.

Ha kisebb méretű az aksi akkor vagy hagyni kell leégni vagy homokot rakni rá. Habár a homok is reagálni fog vele. De ez nem jár lánggal és megakadályozza az olvadt fém szétfolyását és fröcskölését.

2022. szept. 7. 16:31
 5/5 anonim ***** válasza:
73%
Egy Li-ion akkumulátor kigyulladásakor nincs fémtűz, a lítium nem fém formájában van jelen az akkumulátorban! Az ilyen akkumulátorok égésekor az anód és a katód is oxigént termel, azaz az akku égéséhez nincs szükség a külső környezeti levegőre. Az égő akkunak mindenképpen a hőmérsékletét kell csökkenteni, erre pedig a leghatékonyabb a víz. Sajnos a nagyméretű akkucsomagok belsejéhez a víz sem szokott elérni, ezért az elszeparáláson kívül ott nem nagyon lehet mit tenni...
2022. szept. 7. 23:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!