Miért fagy le gyorsan a víz?
Ismeretlen hűtésű hűtőszekrénybe tettem bontatlan bolti ásványvizet (a rostos üdítőital kásásra jegesedett benne). Talán másfél vagy két nap múlva vettem ki, és láttam, hogy a buborék még szabadon mozog a vízben, mint bármely más üvegnél. Letettem az asztalra, és mikor megtekertem és levettem a kupakot az addig átlátszó vízben fentről lefelé elkezdett haladni egy fehérség -mint kiderült jég -..... A másfél literes vizet körülbelül öt hat másodperc alatt megfehérítette, és mikor inni akartam belőle, csak valakivel kevesebb mint 1 dl vizet tudtam inni, ugyanis a többi valamelyest felvette a műanyag üveg alakját.....
Ki tudná elmondani mi történt? És hogyan? Mennyi idő kell? A túlhűtött víz kristályosodásáról láttam videót, ez más volt....
A hűtőszektény 0 fok alá hűtötte a vizet. Amikor kivetted, akkor egy pár szénsavbuborék elindult felfelé, plusz azzal, hogy levetted a kupakot, letekerted a nyomást a palackban. Ha meg lemegy a nyomás, az hőt von el, ez esetben gyorsan történt.
Ez eredményezte azt, hogy kikristályosodott a jég.
Ez a túlhűtött folyadék iskolapéldája volt.
Ha nem nyitottad volna ki az üveget, hanem elkezdted volna rázni, akkor is ez történt volna.
4# jókat mondasz, de itt nem értek egyet:
"Ha meg lemegy a nyomás, az hőt von el, ez esetben gyorsan történt."
Nem a hőelvonás jelentős.
A víz 4°C-on a legsűrűbb, ez alatt nő az egységnyi térfogata, illetve a fagyás során jelentősen nő, ami zárt térben nyomásnövekedést jelent.
A Lechaterie-Brown elv szerint (már ha így írják a franciát) ha beavatkozunk egy egyensúlyi rendszerbe, olyan folyamatok indulnak el, amik ellensúlyozzák a beavatkozást.
Tehát magasabb nyomáson lassul a víz kristályosodás és gyorsul az olvadás. Vagyis csökkel az olvadáspont.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!