Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért fagy le gyorsan a víz?

Miért fagy le gyorsan a víz?

Figyelt kérdés

Ismeretlen hűtésű hűtőszekrénybe tettem bontatlan bolti ásványvizet (a rostos üdítőital kásásra jegesedett benne). Talán másfél vagy két nap múlva vettem ki, és láttam, hogy a buborék még szabadon mozog a vízben, mint bármely más üvegnél. Letettem az asztalra, és mikor megtekertem és levettem a kupakot az addig átlátszó vízben fentről lefelé elkezdett haladni egy fehérség -mint kiderült jég -..... A másfél literes vizet körülbelül öt hat másodperc alatt megfehérítette, és mikor inni akartam belőle, csak valakivel kevesebb mint 1 dl vizet tudtam inni, ugyanis a többi valamelyest felvette a műanyag üveg alakját.....

Ki tudná elmondani mi történt? És hogyan? Mennyi idő kell? A túlhűtött víz kristályosodásáról láttam videót, ez más volt....



#víz #ásványvíz #érdekes #Hűtött víz #Gyorsfagyás #>24óra
2022. aug. 22. 19:27
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
keress ra a 'tulhutott viz' kifejezesre.
2022. aug. 22. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Bocsánat😅 nem túljutott víz, hanem túlhűtött víz, elírás volt....
2022. aug. 22. 19:55
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Amugy a kerdesre valaszolva: de, ez pont a tulhutott viz jelensege.
2022. aug. 22. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A hűtőszektény 0 fok alá hűtötte a vizet. Amikor kivetted, akkor egy pár szénsavbuborék elindult felfelé, plusz azzal, hogy levetted a kupakot, letekerted a nyomást a palackban. Ha meg lemegy a nyomás, az hőt von el, ez esetben gyorsan történt.

Ez eredményezte azt, hogy kikristályosodott a jég.

Ez a túlhűtött folyadék iskolapéldája volt.

Ha nem nyitottad volna ki az üveget, hanem elkezdted volna rázni, akkor is ez történt volna.

2022. aug. 22. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

4# jókat mondasz, de itt nem értek egyet:

"Ha meg lemegy a nyomás, az hőt von el, ez esetben gyorsan történt."


Nem a hőelvonás jelentős.


A víz 4°C-on a legsűrűbb, ez alatt nő az egységnyi térfogata, illetve a fagyás során jelentősen nő, ami zárt térben nyomásnövekedést jelent.


A Lechaterie-Brown elv szerint (már ha így írják a franciát) ha beavatkozunk egy egyensúlyi rendszerbe, olyan folyamatok indulnak el, amik ellensúlyozzák a beavatkozást.


Tehát magasabb nyomáson lassul a víz kristályosodás és gyorsul az olvadás. Vagyis csökkel az olvadáspont.

2022. aug. 23. 05:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a gyors válaszokat 🙃🙃 szuperek vagytok😉😁😁
2022. aug. 29. 23:02

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!