Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Magyarországon mennyire...

Magyarországon mennyire elterjedt a komposztálás?

Figyelt kérdés

2022. júl. 13. 13:26
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nagyon kevéssé, pedig kifejezetten értelmes dolog (lenne)
2022. júl. 13. 13:40
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem kertes házakban egyre jobban elterjedt. Ráadásul egy csomó városban önkormányzati támogatásként ingyen adnak komposztáló ládákat. Nekünk is van kettő. :) Pedig budai zöldövezetben lakunk.

Régen falun ez magától értetődő dolog volt, egy halomba, v. gödörbe hordták a szerves hulladékot, aztán néha átforgatták...

2022. júl. 13. 14:00
 3/7 anonim ***** válasza:
90%
Az ilyen tegnap odavarázsol agglomerációs lakóparkokat leszámítva - ahol zsákba kötve vitetik el (eszem megáll) - komposztálás mindig is mindenhol volt-van, csak az átlagember sose találkozott ezzel fellengzős kifejezéssel. Egyszerűen minden kert végében van gödör/kupac/halom/szemétdomb, ahová felesleges zöldet meg a felesleges ágat félrenyomják, aztán az ott rohad. Aki nagyon szorgalmasan kertészkedett, az aztán a vetemény földjének javítására ezt bele is ásta a földbe olykor-olykor. De aki sose csinálta, annak is ott komposztálódott a kert végében a kupaca. Csak ezt úgy mondták, hogy ott "rohad", és senki se használt ilyen műszavakat. Mert mégis hová tette volna? Egy rendes nagy kertben iszonyat mennyiségű fölös zöld keletkezik. Nem volt ám 30-40 éve még olyan falun, hogy szemétszállítás... Igaz fogyasztói társadalom se volt a sok bolti zacskóval, flakonnal, dobozzal. Tegyük azért hozzá, hogy amikor még sok volt az állat, akkor a zöld hamar eltűnt a bendőkben, a fölös ágakat meg a fatüzelésű kályha nyelt el.
2022. júl. 13. 15:46
 4/7 EagleHUN ***** válasza:
100%

#3 Azért ez nem ilyen egyszerű! Sőt össze sem hasonlítható a régi "szemétdombos" vagy "szemétgödrös" megoldás a mai komposztálással.

A teljesség igénye nélkül a jelentősebb különbségek:

- A régiek nem öntözték a kupacot. A modern komposztot időnként meg kell nedvesíteni.

- A régiek nem rétegezték. A modern komposztnál figyelni kell arra hogy legyenek rétegei pl fűréteg időnként.

- A modern komposzt nem véletlen van "kiemelve" a talajtól pl lécek közt. Lélegeznie kell!

- A régiek beledobták a csontot, törött cserepet stb és egyebeket amit már a háziállat sem evett meg. (Tudom mert ástam ki régebbi szemét gödröt. És a hosszú eltelt idő ellenére a nagy része még csak kevéssé bomlott le. Már ami le tudott mert pl törött korsót össze lehetett rakni belőle.)

Mindezek a gyorsabb szagmentesebb lebomlás miatt vannak kitalálva. Elvileg 1-2 év alatt megvan ami már beforgatható a talajba ha jól csinálják. Ellenben a régiek kupacaival és gödreivel. Azok minimum 5-10 év átfutási idejűek vagy több idő volt. És messze nem biztos hogy kifejezetten trágyázási céllal hozták létre régen. Tehát ha le is bomlott nem került soha beforgatásra.

2022. júl. 14. 02:10
 5/7 anonim ***** válasza:
66%

02:10, kicsit vitába szállok veled.

A szüleim, illetve a náluk idősebbek 'trágyának' nevezték a kerti zöldhulladék gyűjtőhelyét, akkor is, ha nem volt állattartás a háznál.

Gödörbe sosem rakták mifelénk, ki volna az a bolond, hogy onnan kelljen kilapátolnia az érett anyagot?!

Apám felhajtotta a kupac felső rétegeit, és alóla lapátoltuk ki az érett, kitűnő komposztot, ma már ezt kicsit célszerűbben, három kupac művelésével megoldom. (1 évig épül, 1 évig érik, a harmadikban felhasználom)

És igen, gyerekkoromban nekünk is volt szemétgödrünk, hiszen hulladékszállítás nem létezett, valamit kellett kezdeni a törött cseréppel, üveggel, szénhamuval, a lassacskán megjelenő műanyaggal. Horribile dictu, de én még égettem nylonzacskót, pukkantottam villanyégőt!

2022. júl. 14. 09:36
 6/7 Senior Séf ***** válasza:
87%
Éppen falu, ahol lenne mit, ott nem komposztálnak az emberek. Én csak 40 évesen költöztem vidékre, de azóta (23 Éve) mindig van komposztom. A lakóhelyemen az önkormányzat még az én odaköltözésem előtt osztott ki komposztáló ládákat, amit senki nem használ. Kirakják az utcára a "szemetet", az önkormányzat meg összeszedi és elviszi a szeméttelepre. Én 3 db 1-1 m3-es ládát használok folyamatosan. Pedig a kertből nem sok minden jön ki, tekintve, hogy mindent otthagyok humuszálódni, ahol nőtt. A két szomszéd viszont hozzám hordja a cuccot. Én meg örülök neki.
2022. júl. 14. 17:57
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Nagyvárosban laktam 30 évig, társasházban. Nem komposztáltunk.

Aztán egy faluba költöztünk. Itt komposztálunk, bár nem "szakszerűen".

De itt nincs ilyen: "önkormányzati támogatásként ingyen adnak komposztáló ládákat"!

Miért? :(

No mindegy. A többi itt lakóval nem tartjuk a kapcsolatot, így nem tudom, hogy mások komposztálnak-e, de szerintem nagyon jó dolog.

Nekünk sok a komposztálni való, mert sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk.

2022. nov. 12. 10:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!