Gentamicin kenőcsből hogyan készítsek oldatot?
WTF?
Mivel egy lipofil anyagban van feloldva, ezért víz alapú oldószer kizárt.
Nem tudom, hogy a permetezéshez neked alkohol, aceton vagy benzin a megfelelőbb oldószer? xD
Én egyiket sem javasolnám...
#1! A gentamicin épp hogy vízben oldódik jól. Alkoholban kevésbé, apoláros oldószerekben pedig egyáltalán nem.
A kérdéses kenőcs egy víz az olajban típusú emulzió, ahol a hatóanyag (a gentamicin) a vízben van feloldva. A többi összetevő mind segédanyagok, amikre az emulzió kialakítása és stabilizálása érdekében van szükség, hogy egy külsőleg alkalmazható, bőrre kenhető kenőcsöd legyen vizes oldat helyett.
Ha a kenőcsöt megpróbálod vízzel hígítani, az emulzió szét fog válni vizes és olajos fázisra, és kiszabadul a hatóanyag. Azonban a kenőcs segédanyagai (paraffin, vazelin) eltömíthetik a permetező berendezést, ezért érdemes lenne elválasztani őket a vizes fázistól, vagy eleve vizes oldatként beszerezni a gentamicint.
Az alapján, amit a neten találtam, kb 300 mikrogramm/liter koncentrációban lehet hatásos a gentamicin Erwinia amylovora ellen. (Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!