Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért van az hogy egy csomó...

Miért van az hogy egy csomó képen amit a holdon csináltak a földről, azon a föld kicsinek látszik?

Figyelt kérdés
az oké hogy a földről nézve kicsinek látjuk a holdat mert az jóval kisebb mint a föld, de a holdról nézve a földnek jóval nagyobbnak kéne látszódnia (szerintem), vagy nem? bocs ha hülyeséget kérdeztem de én erről semmit nem tanultam
2022. máj. 28. 11:42
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

"jóval nagyobbnak kéne látszódnia"

Átmérőben kb. négyszeres a különbség. Szerintem a képeken ez valamennyire látszik is. Tegyük hozzá, hogy a látvány függ a kamera optikájától és beállításától is.

[link]

De szerintem elég nagynak látszik:

[link]

[link]

2022. máj. 28. 11:58
 2/6 TappancsMancs ***** válasza:
100%

A Hold is a kamera, fényképezőgép látószögétől függően változó méretű egy fényképen. A széles látószögű képeken sokkal szélesebb tájkép fér el, és a Hold arányosan kisebb is lesz rajta (mint minden más is). Míg egy teleobjektívvel akár kitölti a fényképet. A teleobjektív, hogy értsed olyan mint egy távcső, nagyon szűk szögön belül lát. És vannak a zoom objektívek, amik nem fix látószögűek, hanem lehet változtatni a szélestől a teleobjektívig.

Itt egy video ahol egy ilyen mobil telefont tesztelnek a széles látószögtől a teleobjektívesig. Látod hogyan működik. És közben még azt is láthatod, hogy amikor a Hold jobban kitölti a képet, akkor átáll a fényerő a Hold erős fényére, vagyis automatikusan leveszi a fényerőt a Holdhoz igazítva. Akkor már a Hold erős fényéből nem csak egy fehér paca látszik, hanem a részletek is láthatóvá válnak. Mellékesen a fotósok ezért állítanak kézzel fényerőt a profi fényképezőgépeken. Talán még azt érdemes, hogy a fényerőt a fényképezőgépek úgy állítják be automatikusan, hogy a kép középső kb 1/3-nyi területén nézik a kép össz világosságát/sötétségét. Ha sötét a kép, feljebb veszi a fényerőt a kevés fény miatt. Vagy fordítva, ha fehér az egész kép lejjebb veszi.

https://www.youtube.com/watch?v=QkMypYVCxrQ

2022. máj. 28. 12:39
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Az átmérő különbségek alapján kb 3,5-4 szer nagyobbnak látni a Földet a Holdról, mint a Holdat a Földről, és ez így is van. De a nagy távolság miatt ez így is csak "elhanyagolható" méret, az égboltnak csak egy kis részét tölti ki a Föld a Holdon.
2022. máj. 28. 12:43
 4/6 TappancsMancs ***** válasza:
49%

De a Nikon P1000 mi egy fényképezőgép, ár érték arányban egy nagyon nagy zoom átfogással rendelkezik. Itt a vidin mutatja, hogy milyen messziről mit lehet vele közel hozni. Nyilván a kép látószög is látható rajta ugyanúgy, mint az előző vidin, de ez még durvább. :)

a kiírások ha segít:

3,5 MILES = 5,6 km

6 MILES = 9,6 km

1,5 MILES = 2,5 km

2,5 MILES = 4 km

8 MILES = 12,8 km (ez már halvány és vibrál a levegő)

https://www.youtube.com/watch?v=LhQlwKX3LQA

2022. máj. 28. 12:52
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Azt hiszem, szükséges lenne, hogy olvass valamit az optikai nagyításról:

[link]

2022. máj. 28. 13:00
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

A hold 384 ezer km távolságra van, a föld átmérője 12.7 ezer km.

Szóval a holdról a föld kevesebb, mint 2 fok optikai szöget takar be.

Ez kb olyan, montha 10 m-ről néznél egy focilabdát.

2022. máj. 28. 22:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!