Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért mondják sokan a töltésre...

Miért mondják sokan a töltésre hogy gát?

Figyelt kérdés
A töltés egy esetleges áradásnál védi meg a mögöttes területeket, a gát pedig a víz felduzzasztására szolgál.

2022. máj. 16. 09:39
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ami a víz felduzzasztását szolgálja az a duzzasztógát. Ami árvíz ellen van az az árvízvédelmi gát vagy töltés. Mind a kettő gát, csak másmilyenek.
2022. máj. 16. 10:04
 2/6 Pelenkásfiú ***** válasza:
100%

Uh... :)

Ezt a kérdést csak azért nyitottam meg, mert el nem tudtam képzelni, hogy mi köze van a töltésnek (charge) a gáthoz. Így már OK. :D

2022. máj. 16. 10:44
 3/6 anonim ***** válasza:

Kövezzetek meg, én egyetlen töltésőrházat sem láttam még, ahogy töltésőrt sem ismerek.

Gátőrökkel más a szitu.

2022. máj. 16. 12:15
 4/6 Pelenkásfiú ***** válasza:

gát főnév

1. Folyó v. tó vizének lefolyását v. kiáradását, tenger túláradását akadályozó építmény földből, kőből v. betonból, melynek feladata a víz tárolása v. szintjének emelése is lehet.

Duzzasztó, elzáró gát; hullámtörő gát; a gátakat átszakítja, áttöri az ár; gáttal körülvesz, véd vmit.

Vágtatott a Tisza a rónán át,

Zúgva, bőgve törte át a gátot,

El akarta nyelni a világot! (Petőfi Sándor)

A kis nyárfaerdőn túl ketté vált a töltés

Ha azt a kis darabot gáttal el nem kerítik,

a falu közepéig beszalad a víz. (Tömörkény István)

2022. máj. 16. 12:31
 5/6 anonim ***** válasza:
Töltés sokféle lehet, pl. vasúti töltés. Ez általában egy hosszú mesterséges föld vagy beton domborzati kiemelés. Némelyiknek az a célja, hogy víztömeget tartson meg az egyik oldalán, ezt hívjuk általában gátnak. De gát lehet természetes is, pl. egy domb vonulat, hegygerinc, vagy akár hegyomlás, földcsuszamlás, stb. Nem minden töltés gát, és nem minden gát töltés.
2022. máj. 16. 12:32
 6/6 Pelenkásfiú ***** válasza:

töltés főnév

5. A mélyebben fekvő terep szintkülönbségének kiegyenlítése céljából földből, kőből v. salakból feltöltött vasúti v. közúti alépítmény.

a. Folyóvíz kiáradásának megakadályozására földből v. kőből emelt építmény; gát.

E gát vagy töltés a harmadévi esős tavaszon sokat szenvedett. (Arany János)

2022. máj. 16. 12:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!