Szárazabb lesz a ruha, ha kétszer centrifugázom?
Számottevően nem lesz szárazabb.
A centrifugázás során egy egyensúly áll be, a víz ugyanis egy részről benne akar maradni a ruhában (tapad a szálakhoz), más részről a centrifugálás hatására el akar menni. A ruhában az a vízmennyiség marad, ami jobban tapad, mint amennyire a fuga miatt távozni akar. Ha már beállt az egyensúly (ami elég hamar beáll), akkor már az idő növelésével nem tudsz jelentősen több vizet kipréselni a szálakból, csak a fordulatszám növelésével, ami viszont adott.
Csak akkor hoz némi eredményt, ha ügyelsz rá, hogy a második centrifugálásnál másképp kerüljön be a ruha, vagyis fordítasz rajta egyet.
Centrifugáláskor ugyanis a centrifuga - miután felgyorsult - adott fordulaton pörög hosszú ideig, a ruhában található vízre tehát adott erő hat. Ha ezt megnöveled, több víz fog kifolyni a ruhából, de az erő hatásának idejét hiába nyújtod a végtelenségig, egy idő után már alig-alig jön belőle valami. Ha viszont fordítasz egyet a ruhán, akkor az addig belül található részei kívülre kerülnek és a víz ki tud belőlük lépni. A ruha belsejéből ugyanis nehezebben távozik a víz, mert ahhoz, hogy kifolyjon, előbb át kell verekednie magát a ruha többi részén, ami nem könnyű feladat. Ha viszont a közepe kívülre kerül, akkor csak a dob lyukain kell átbújnia, ami jóval kisebb erőt igényel.
szerintem nem. a centrifugának nincs szárító hatása. egy sima anyagból nem tudsz több vizet kicentrizni, ha egy nagyon vastag anyag abból lehet.
szárítógép szárít, tudom ajánlani én imádom. és azóta nem gombásodnak a falak a lakásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!