Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az árak lehetnek drágák, vagy...

Az árak lehetnek drágák, vagy csak magasak? Rendszeresen hallom az előbbit a tévében, és kifejezetten zavar.

Figyelt kérdés
Más nyelvi hibák is előfordulnak, bár most nem jutnak eszembe. Nem vagyok nyelvész egyébként. Úgy tudom, hogy a hivatalos álláspont az, hogy a nyelv alakul, semmi nem hibás... páran elkezdenek valamit rosszul használni, jövőre már elvárás lesz...
2022. márc. 11. 08:22
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
#10 - azt hiszem a "Telefogú Vilmos" története is jól szemlélteti az általad említett tradicionális felvételi folyamatot! :-D
2022. márc. 11. 10:31
 12/18 A kérdező kommentje:
Nagyon eltértünk a tárgytól, bár sok dologban igazad van.
2022. márc. 11. 10:35
 13/18 anonim ***** válasza:

Nekem a "vadkender ültetvény" kifejezés az ami sokkol.

A vadkender az ami vadon nő, hatóanyag-tartalma alacsony, nem használható élvezeti szernek.

Amiből ültetvényt csinálnak, az az indiai kender.

Olyan ez a kifejezés, mintha azt mondanánk, hogy valaki "kóbor kutyát tenyészt"...

2022. márc. 11. 11:47
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Oltakozás ld. pl.: tiltakozás. :)

Amitől én lábrázást kapok, az a "valószínűleg, hogy", és a "muszáj vagyok".

(valószínű, hogy / valószínűleg; muszáj vmit tenni / kénytelen vagyok)

Az árak egyébként magasak. Az árak emelkednek, a termékek drágulnak.

"a hivatalos álláspont az, hogy a nyelv alakul, semmi nem hibás"

Semmiféle ilyen "hivatalos" álláspont nincs. A nyelv alakul, ez természetes, de attól még egy érték (sokkal inkább, mint a zsinóros mente vagy a gyulai kolbász. :))

2022. márc. 11. 14:02
 15/18 A kérdező kommentje:
#14 Akkor rosszul tudtam. A "valószínűleg hogy" is zavar, és még biztos vannak ilyen összevonások, de nem jutnak eszembe. A "muszáj vagyok"-ot még nem hallottam, vagy legalábbis nem emlékszem.
2022. márc. 11. 14:32
 16/18 Laylah ***** válasza:
Meg a klasszikus "nem-e lehetne-e", meg a "de viszont" is helyet érdemel.
2022. márc. 11. 14:41
 17/18 A kérdező kommentje:
Most csak azokra szorítkozzunk, amik elhangzanak műsorokban, vagy megjelennek cikkekben, ha már ebbe az irányba mentünk.
2022. márc. 11. 15:06
 18/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2022. márc. 14. 10:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!