Akik Kecskemétre járnak/jártak levelező jogász szakra! Lehetne pár kérdésem?
Sziasztok:)
Nem is olyan régen olvastam, h Kméten is van jogász képzés.Próbáltam utánanézni, milyen is ez a szak, mennyire nehéz, ilyesmi.Viszont nagyon örülnék annak, ha olyanok írnának nekem erről a szakról, akik ott tanulnak, vagy tanultak.Így biztosabbnak érezném az infokat:)
Igazából minden érdekelne a Kméti jogász szakról, amit érdemes tudni, mi az ami nehéz, mi az, amire oda kellene figyelni...:)
Amik így kérdések eszembejutottak, a következők lennének:
Mennyire nehezek a tantárgyak?
A jelentkezőkből általában hányan végzik el?
Azt tudom, h 5 év a szak...de mintha vhol olvastam volna, h vki rövidebb idő alatt elvégezte, ez lehetséges, vagy félreolvastam?
Valamint még arra lennék kiváncsi, hogy ha elvégzem az 5 évet, akkor ugye megkapom a jogász dimplomát?ezzel már eltudok helyezkedni, vagy a 3 éves gyakorlat nélkül nem tudok sehova menni vele?
Illetve még a diploma megszerzéséhez szükséges 6 hét ( ha jól tudom ennyi kell) gyakorlathoz kap a hallgató segítséget hely találásához vagy teljesen önmagának kell ezt intézni, vagy hogy működik ez az egész?
elnézést, hogy ilyen sokat kérdeztem, de nagyon tájékozatlan vagyok:$
nagyon megköszönném, ah vmi leírná nekem részletesen a tudnivalókat:)
Hello. Nem tudom aktuális e még a kérdésed, de tudok választ adni. A tárgyakból a tölteléktárgyak nem nehezek. Szórótárgy a tipikusan ijesztgetős római jog, egyetemes és magyar jogtöri, és a közgáz elsőben. Ha ezen túl vagy jöhet a neheze, ez csak bemelegítő volt. Jöhet az Európa , és a nemzetközi jog , majd a pénzügy. Ha a róma gondot okoz, akkor a nemzetközi meg a pénzügy élve föl fog falni. Általában ezek miatt nem tud a java része államvizsgázni, én is csúsztam ez miatt. Mi 160-m voltunk, 28-n diplomáztak akkor mikor én is. Öt év alatt lehet elvégezni. Olyan helyen tudsz dolgozni, ahol a munkáltatói jog gyakorlója jogász végzettségű. Tehát önállóan nem. Három év, utána szakvizsga, aztán lehet önállóskodni.
Igen, a hat hét gyakszit neked kell intézned. Ha van még kérdésed írj.
köszönöm a válaszodat:) aranyos vagy, hogy írtál:)
akkor nem egy könnyű szak:D igazából sokan mondják, hogy nehéz...de gondolom nem lehetetlen elvégezni, csak nagyon tanulni kell:)
még lenne 1-2 kérdésem ha nem baj...:$
úgy tudom havi 1 hét oktatás van, ez napi hány óra, reggeltől késő du.-ig?:)
a szegedi oktatásról tudsz vmi infot?ott azt mondták, havi 3 munkanap van a konzultáció, hallottál róla jót vagy rosszat?vagy a kmétivel meg voltál elégedve?:)
és még azt szerettem volna megkérdezni, hogy mennyit tanultál naponta, vagy mennyi időt sztántál tanulásra, hogy sikerüljenek a vizsgáid?:)
előre is köszi a válaszaidat:)
jajj és még elfelejtettem megkérdezni egy vmit...olvastam vhol, hogy azokat is sokszor "kivágják", akik nagyon sokat tanulnak...szóval rettentően szigorúak a vizsgákon...neked erről mi a véleményed?eddig úgy gondoltam, hogy ugye mivel ez fizetős, talán "kedvesebbek", jobban átengedik az embert...így viszont amiket olvastam, hogy sokaknak nem is sikerül, és hogy szigorúak, kicsit megijedtem, és ha nem sikerül, akkor nem kis pénzt dobnák ki...
ezért van ez a sok kérdésem:D
ne haragudj, hogy ha hülyeségeket kérdezek, csak szeretem tisztán látni a dolgokat, mielőtt belevágok:)
Szia!
Ha még aktuális a kérdésed, szólj, és válaszolok mindenre!
utolsó válaszoló, nagyon örülnék, ha válaszolnál és tudnál nekem pár dolgot írni a kérdésemmel kapcs-ban:)
köszi:)
Szia!
Na akkor a kérdések egyesével:
1. Mennyire nehezek a tárgyak? Ugyanannyira, mintha Szegeden tanulnál, ugyanis ugyanazok a tanárok jönnek órákat tartani, akik ott is tanítanak! Max. annyi könnyítés van (de nem minden tárgyból), hogy ha év végén szigorlat van a tantárgyból, akkor félévkor nincs vizsga, csak max. zh., vagy még az se! De a zh is mindenkinek sikerülni szokott, az is csak formalitás!
2. Hányan végzik el a szakot? Amiről én tudok, az kb. úgy néz ki, hogy elkezditek 70-en 80-an, néha 120-an is, ebből lediplomázik 5 év múlva kb. 10-15, akik a rendes ütemtervet tartották, de nyilván azokból is diplomáznak le a további években, akik csúsztak valamennyit!
3. 5 évnél hamarabb nem lehet a jogász szakot sehol sem elvégezni, valószínűleg ezt rosszul olvastad, legalábbis ha első diploma, akkor tuti nem!
4. Ha elvégzed az 5 évet, dr. XY leszel, ezzel már el lehet helyezkedni pl. különböző cégek jogi osztályain, a fogyasztóvédelemnél, a közigazgatásban stb. stb., viszont ügyvéd, bíró és ügyész csak a 3 év "gyakorlat" után lehetsz, és akkor is csak akkor, ha sikeres jogi szakvizsgát teszel! Ezután a bíróságon és az ügyészségen további 1 év munkaidő kell, hogy ténylegesen bíró, vagy ügyész lehess! Ügyvéd viszont a szakvizsga letétele után azonnal lehetsz!
5. A 6 hetes gyakorlathoz az iskola segítséget nyújt, de magadnak is szervezheted, ha akarod, meg ha tudod!
6. Legnehezebb tárgyak (kizárólag csak a saját és a mi csoportunk tapasztalatai alapján): római jog, polgári jog, büntetőjog, Európa-jog, közigazgatási jog, nemzetközi jog (az utolsó kettőről még nincs tapasztalatom, mert még csak 3.-os vagyok)!
Ha gondolod, jöhet a többi kérdés! :)
hű köszönöm a részletes, bő választ:) nagyon sokat segítettél vele, most már tudom a legfontosabbakat:)
elég nehéznek tűnik, főleg, hogy ugye olyan sok idő mire elvégzi az ember...de mondjuk biztos nem lehetetlen elvégezni, és talán van lehetőség jobban elhelyezkedni egy ilyen végzettséggel:)
köszönöm a válaszodat:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!