Lehetséges az, hogy valaki idegen nyelven álmodjon?
Figyelt kérdés
2010. szept. 7. 19:10
1/8 orsybaba88 válasza:
igen már hallottam ilyenről. úgy érted h úgy, ha nem ismeri a nyelvet, igaz?
mert ha ismered, akkor ugye nem kérdés:)
mondjuk előző életedben lehet h ilyen anyanyelvű ember voltál, vagy ilyesmi. akkor is ha nem hiszel a reinkarnációban:) és álmodban értetted, amit beszélnek? akkor honnan tudod, hogy nem magyar volt?
lehet h csak a képzeleted játszott veled:)
2010. szept. 7. 19:19
2/8 A kérdező kommentje:
köszi a választ! : )) igazából először egy leírt szöveget láttam,azon a nyelven,amit anyanyelvi szinten beszélek.aztán megjelent egy ismerősöm az adott országból,és az idegen nyelven kommunikáltunk.amúgy ilyen nemzetiségű rokonom,vonatkozásom nincs.de érdekes módon az információk is könnyebben megragadnak,ha ezen a nyelven tanulom őket.furcsa,mire képes néha az emberi agy és gyakran nem is nagyon találunk ilyesmire magyarázatot.várom a további véleményeket is.
2010. szept. 7. 19:37
3/8 anonim válasza:
Lehetséges, ha szószerint vesszük. Olyankor tudod hogy mit mondasz, de beszéd helyett sípolás(tól mélyebb, folyamatos hang) mintha ki lenne cenzúrázva :)(én álmodtam ilyet) Az nem lehetséges hogy egy létező nyelvet álmodban csak hipphopp megtanulod magadtól majd elfelejted. Nincs honnan input. Egyik nép által sem beszélt nyelv meg nem nyelv, csak valami random hablaty, mégha érthetőnek és igazinak tűnt is álmodban. Mondom, nekem a sípszerű hang sem esett le még álmomban hogy értelmetlen:)
2010. szept. 7. 19:42
4/8 A kérdező kommentje:
fura,ilyet még nem álmodtam : )) nekem konkrét szövegek,párbeszédek térnek vissza,jelennek meg.mint mondtam,ezt a nyelvet teljesen ébren is anyanyelvi szinten beszélem.nem olyan rég pedig elkezdtem angolul is tanulni,és lehet,hogy hülyén hangzik,de emlékszem is rá,hogy láttam álmomban leírva,hogy cardiovascular surgery. xDD ez így most elég morbidan hangzik...a másik,amire gondoltam,hogy az agy félálomban produkálhat ilyesmit.amikor fellépnek az önkéntelen összerándulások,meg ilyesmik.miért ne lehetne a tudatalattink?vagy amiért pl. egy adott személyről álmodunk,akivel egy bizonyos időn belül sokat együtt voltunk.lehetséges szerintem ez a nyelv esetében is.
2010. szept. 7. 20:00
5/8 anonim válasza:
En egyszer azt almodtam, hogy egy norveg hajoskapitany vagyok. A parancsokat allandoan magyarul gondoltam ki, de csak norvegul (vagy valami hasonlo nyelven - lehet, hogy "hablaty" volt) tudtam beszelni.
Fura volt. A szavakra, kifejezesekre nem emlekeztem pontosan, szoval hiaba neztem utana ilyen-olyan derengo szavaknak:)
2010. szept. 7. 20:02
6/8 anonim válasza:
Ja hát úgy teljesen más, írhattad volna ezt a kérdésed alá:)
(hamarabb kezdtem el válaszolni mint ahogy te utána írtál)
Tudod, ha sokat beszélsz egy nyelven idővel a gondolkodásod is igazodik hozzá. Azaz néhány szavakra, mondatokra hamarabb jut eszedbe a másik nyelven jelentés. Vagy ha spanyol szót meglátsz, hamarabb fogod fel mi az, mint magyarul eszedbe jutna. Aztán ott van még, hogy ha előtte sokat spanyoloztál, a messziről hallott beszédet, amit nem értesz(magyart) spanyolnak hallod:) Ez még úgy is lehetséges ha nem érted azt a nyelvet mert pl velem így volt sok japán anime után:) Ennek közös magyarázata a mém elmélet, szóval nincs benne semmi misztikus, főleg hogy te anyanyelven... simán lehetséges, minden tudatalatti találgatás nélkül.
2010. szept. 7. 20:35
7/8 A kérdező kommentje:
na igen,körülbelül erről van szó. : )) úgy vagyok,hogy ha olvasom a szöveget,vagy beszélek,az agyam már nem is fordít magyarra...érdekes dolog mindenesetre. : DD
2010. szept. 7. 20:41
8/8 anonim válasza:
Én nem álmodtam, de mégis...
Kb. fél évig tanultam latinul elég intenziven, de sosem ment rendesen... egyszer befűvezve meg latinul kezdtem beszélni - de nem tudatosan. Csak az tűnt fel, hogy "mindenki el van szállva, mert nem értenek". :p Mások szerint meg simán, folyékonyan beszéltem latinul, abban a tudatban, hogy magyarúl mondok.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!