Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi történne ebben az esetben...

A nagy Levin kérdése:

Mi történne ebben az esetben szerintetek?

Figyelt kérdés
Kérdésem sci-fibe illő, de inkább tudományos szempontból érdekel. Tehát, tegyük fel, hogy lehetséges az időutazás, és valaki idehozna egy átlagos értelmi képességű embert mondjuk kétszáz évvel ezelőttről. Szerintetek az az ember képes lenne beilleszkedni a mai társadalomba, vagy élete végéig kivülálló maradna? Megbirkózna a nyelvi ( tételezzük fel, hogy egy magyar nyelvű kerülne a mai Magyarországra) és technikai kihívásokkal, vagy nem sok esélye lenne? Mi a véleményetek?

2021. dec. 28. 23:20
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ez embertol, eletkortol, kornyezettol, habitustol, sokmindentol fugg, de szerintem biztosan talalnal parat, akik jobban be tudnanak illeszkedni, mint sok mai ember. Ha meg gyereket hozol (kb. 4-10 eveset), akkor szinte biztos.
2021. dec. 28. 23:52
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

"kétszáz évvel ezelőttről"

Egy újszülött akár kétezer (sőt, talán húszezer) évvel ezelőttről is. Amúgy minél idősebb korában kerül ide, annál nehezebben. Például már az 1940-50-es években születettek közül sem mindenki tud lépést tartani a technikai fejlődéssel, pedig ők fokozatosan kapták, nem egy nap alatt.

Nem pont idevágó, de érdekes:

[link]

2021. dec. 29. 02:54
 3/5 anonim ***** válasza:
57%

"Egy újszülött akár kétezer (sőt, talán húszezer) évvel ezelőttről is"

Néhány évtizeddel ezelőtt (1980-as évek) kutatók is eljátszottak egy "mi lenne ha" játékot.

Egy sok évszázaddal ezelőtt született csecsemőt "átteleportáltak" az akkori világba és szerintük az a gyerek nagy eséllyel meghalna, olyan környezeti terhelés érné, amire nem lett felkészítve még a születése előtt.

A jelenség tanulmányozásához nem is kell fikciós környezet, mint az időutazás, lehet tanulmányozni az, hogy mi történik az emberekkel, ha egy idegen kultúrába kerülnek, új szokásokat kell megtanulni.

A kis gyerekeknél könnyen megy, sőt, nekik az lesz az elsajátított viselkedés forma, de a felnőtteknél már kisebb-nagyobb problémák lesznek.

2021. dec. 29. 04:40
 4/5 anonim ***** válasza:
54%

Szerintem attól függ, hogy hogyan van felkészítve a személy. Például ha valaki visszamegy az ő idejébe és szépen, fokozatosan sikerül megértetni vele, hogy a jövőben ez lehetséges, akkor utána rá lehetne készíteni arra, hogy előre fug ugrani a jövőbe és minden új lesz számára. De még ezután is fokozatosan kellene megismertetni vele a világot. Megfelelő tempóban haladva szerintem nem okozna gondot, nyilván sokáig tartana az integrálódás és komoly erőfeszítésbe telne mindenki részéről, de működhetne.

Viszont ha egyik pillanatról a másikra 200 évvel korábbról kib*szol 2021-ben egy világváros kellős közepére, akkor az nyilván nem. Nem is az új világ megértése lenne szerintem a probléma ekkor sem, hanem maga a teleportálás lenne az, amit pszichésen nem bírna elviselni.

2021. dec. 29. 07:45
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek a választ!

Felnőtt (20-40 éves) emberre gondoltam, akinek van segítsége.

2021. dec. 30. 02:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!