Mi történne ebben az esetben szerintetek?
"kétszáz évvel ezelőttről"
Egy újszülött akár kétezer (sőt, talán húszezer) évvel ezelőttről is. Amúgy minél idősebb korában kerül ide, annál nehezebben. Például már az 1940-50-es években születettek közül sem mindenki tud lépést tartani a technikai fejlődéssel, pedig ők fokozatosan kapták, nem egy nap alatt.
Nem pont idevágó, de érdekes:
"Egy újszülött akár kétezer (sőt, talán húszezer) évvel ezelőttről is"
Néhány évtizeddel ezelőtt (1980-as évek) kutatók is eljátszottak egy "mi lenne ha" játékot.
Egy sok évszázaddal ezelőtt született csecsemőt "átteleportáltak" az akkori világba és szerintük az a gyerek nagy eséllyel meghalna, olyan környezeti terhelés érné, amire nem lett felkészítve még a születése előtt.
A jelenség tanulmányozásához nem is kell fikciós környezet, mint az időutazás, lehet tanulmányozni az, hogy mi történik az emberekkel, ha egy idegen kultúrába kerülnek, új szokásokat kell megtanulni.
A kis gyerekeknél könnyen megy, sőt, nekik az lesz az elsajátított viselkedés forma, de a felnőtteknél már kisebb-nagyobb problémák lesznek.
Szerintem attól függ, hogy hogyan van felkészítve a személy. Például ha valaki visszamegy az ő idejébe és szépen, fokozatosan sikerül megértetni vele, hogy a jövőben ez lehetséges, akkor utána rá lehetne készíteni arra, hogy előre fug ugrani a jövőbe és minden új lesz számára. De még ezután is fokozatosan kellene megismertetni vele a világot. Megfelelő tempóban haladva szerintem nem okozna gondot, nyilván sokáig tartana az integrálódás és komoly erőfeszítésbe telne mindenki részéről, de működhetne.
Viszont ha egyik pillanatról a másikra 200 évvel korábbról kib*szol 2021-ben egy világváros kellős közepére, akkor az nyilván nem. Nem is az új világ megértése lenne szerintem a probléma ekkor sem, hanem maga a teleportálás lenne az, amit pszichésen nem bírna elviselni.
Köszönöm szépen mindenkinek a választ!
Felnőtt (20-40 éves) emberre gondoltam, akinek van segítsége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!