Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Most már mindig ilyenek...

Most már mindig ilyenek lesznek a telek?

Figyelt kérdés
Verőfényes napsütés karácsonykor is? Most már mindig ilyen lesz?

2021. dec. 18. 08:57
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
86%
Nem, globális felmelegedés van, egy bizonyos pont után jön megint a jégkorszak
2021. dec. 18. 09:09
 2/13 anonim ***** válasza:
46%
Nekem nem hiányzik a -10 fokos hideg, még ez a 0 fok körüli hőmérséklet is túl hideg nekem. Amúgy alig süt a nap hetek óta, felhős az ég, fúj a szél, néha elered az eső is, nincs kellemes idő.
2021. dec. 18. 10:37
 3/13 anonim ***** válasza:
95%

Szia!

Te összekevered a hőmérsékletet a napsütéssel. Ugyan van közük egymáshoz, de volt olyan tél, amikor szépen sütött a nap, mégis nagy mínuszok voltak hóval.

De nekem nem hiányzik a jég és a spárgázás vagy a fenékre esés.

2021. dec. 18. 10:59
 4/13 anonim ***** válasza:
Én szeretem. Az időjárás fő tulajdonsága, hogy nem mindig ugyanolyan. Bár minden ősszel elhangzik, hogy nagyon kemény tél lesz, ez az idén is így volt, de valahogy nem jön össze vagy 10 éve. Nem sok választ el attól, hogy kemény telek legyenek, mert szibéria továbbra sem trópusi hely (Mongóliában nincsenek pálmák).
2021. dec. 18. 11:11
 5/13 anonim ***** válasza:

#3 Bizony, én még emlékszem, hogy telente nem volt annyira ritka a szikrázó napsütés felhőtlen éggel, és recsegő mínuszokkal.

[link]

[link]

2021. dec. 18. 13:31
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Egyelőre ez a tendencia, de nem "mindig". Nem lehet tudni, pontosan milyen hatással lesz a felmelegedés a teleinkre.

Én annyira nem örülök az enyhe teleknek, mert pl. már most van pár olyan mediterrán rovarfaj, ami eddig nem szeretett itt lenni, most meg vígan át tud telelni nálunk. És ennél csak több ilyen lesz, az élőhely határuk tolódik észak felé.

2021. dec. 18. 13:37
 7/13 anonim válasza:
8%
Majd ha elfogy a gázkészlet akkor is ennyire kívánjátok a -10 fokos hideget.
2021. dec. 18. 14:29
 8/13 anonim ***** válasza:

Mitől lenne mindig ilyen? Kb. 5 éve olyan telünk volt, ami valamelyik településen az elmúlt 100 év 3. leghidegebb tele volt. Bár nem volt extrém zimankó, de hosszan tartó volt a hideg. December elejétől február közepéig nálunk is alig volt pár nap, hogy legalább éjszaka ne fagyott volna, és az idő felében még nappal se ment 0 fok fölé.

Mellesleg, a máig is fennálló december 24-i melegrekordot 1958-ban mérték (17,7), a szilveszteri melegrekordot 1920-ban (16,5), az újévit 1921-ben (15,3), stb. Jó eséllyel a 2000-es években sokkal kevesebb napi melegrekord dőlt volna meg, ha már 100 éve is olyan sok mérőpont lett volna az országban, mint manapság.

Hó se volt minden karácsonykor régen se, itt pontos adatok vannak pár helyről:

[link]

2021. dec. 18. 15:19
 9/13 anonim ***** válasza:
A 60as években azon gondolkodtak, hogy atombombákkal olvasztják a jeget az északi sarkon, mert annyira hideg volt.
2021. dec. 18. 15:21
 10/13 anonim ***** válasza:

Igen, sőt, egyre ilyenebbek lesznek.

A csapadék eloszlása is változik lassan, az összmennyiség nem változik, de a nyarak egyre szárazabbak, a tél meg egyre csapadékosabb.

5-10 év múlva szinte egész télen - ami inkább ősz/tavasz közép lesz, már most is az - dagonyázni fogunk a sárban :D

2021. dec. 18. 16:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!