Az esztergomi bazilika mikor épült újjá?
Figyelt kérdés
Én úgy tanultam, hogy az kőből és márványból épült. Még valami olyasmi is rémlik, mintha hallottam volna, hogy honnan hozatták hozzá az anyagokat, ami egy jó messzi térség volt. De jelenleg nem kőből van. A bejáratnál található oszlopok kis méretű téglából vannak, és a fő oldalfal is. Az tudom, hogy a II. világháborúban megsérült és felújították, de tudtommal újra nem húzták a külső falakat és az oszlopokat sem építették nulláról újra. Az egyik kollégám volt úgy 10 éve a bazilikánál, akkor pont le volt húlva a vakolat 2 oszlopról és oldalt egy részen a falról. Mindkettő helyen tégla volt látható. Az oszlopokat le is videózta akkor, most pedig meg is mutatta a videót. Tényleg téglából vannak. Mikor építették ennyire újra? Vagy eredetileg sem kőből volt?2021. okt. 12. 02:59
1/2 EagleHUN válasza:
Nem ez már nem az az épület!
A mai épület főleg téglából épült de a régi gótikus épületek egyes részeit például a Bakócz kápolnát átmentették.
A Bakócz kápolna Tardosi vörös "márvány" ami valójában mészkő.
Szóval azt sem hozták olyan messziről.
Az oltár benne fehér carrarai márvány, na ez a kis rész ami messzebbről jött.
Tehát az egész mai épület egy kápolnájának egy oltára csak ami biztosan messziről jött anyagú.
A mai épületet megelőző (törökkor előtti) gótikus építkezéseknél sem volt cél nagyon megdrágítani és nehezíteni a dolgot így a közeli hegységek anyagaiból építették azt is.
Mészkőből főleg.
2/2 anonim válasza:
A Gerecse tökéletes alapanyagot biztosít a környező településeknek. A vörös mészkő még Budapesten alapvető (metro járólap stb).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!