Légyszi irjátok nekem a skizofrénia egyes hatásait, tüneteit?
oké, most már eléggé sokan belekötöttek abba, hogy mit írok.
rossz szavakat használok stb.
persze, valószínű, hogy nem fogok figyelni itt a helyesírási hibáimra, megfogalmazásomra, és a többire, mert csak a válasz érdekelne és itt, ha jól tudom, nem az a lényeg, hogy lenyűgözzem az olvasót, de szóljatok ha tévedek.
elnézést a könyv megfogalmazásáért, csak elhamarkodottan írtam, nem figyelten a részletekre.
Sok típusa van a skizofréniának, de gyanítom, neked nem arra van szükséged, hogy tankönyvszerűen leírják, hogy "affektív elsivárosodás" meg "katatónia", hanem valami kézzelfogható informácóra.
A gyakorlatban a skizofrénia a legtöbbször nagyon egyhangú, unalmas, érdektelen, egyszerű betegség. Sőt: rendszerint egyszerű, nem különösebben okos embereken szokott igazán elhatalmasodni.
Van olyan formája, amikor az ember tökéletesen összefüggéstelen dolgokat beszél. Ezt a legkevésbé nehéz elképzelni, mert kb. arról van szó, hogy tökéletesen véletlenszerűen lökdösi egymás után a szavakat.
Vagy van valamilyen elmélete, pl. hogy a világ kocka alakú, vagy hasonló, és erről beszél, vagy akár sok száz füzetet ír tele. Többnyire ugyanazok a gondolatok ismétlődnek, semmi mélysége nincs az egésznek.
Jellegzetes az is, hogy a skizofrének "összefüggéseket" találnak mindenben. Van valami homályos elméletük, pl. hogy folyamatban van egy nagy összeesküvés. Ennek a "jeleit" kutatják. Ha elszáll egy repülőgép a házuk fölött, akkor az egy kémrepülő. Ha a postás ma délelőtt 11-kor jött és tegnap is, akkor az egy kódolt üzenet. Az újságot olvassák, és aláhúzzák, széljegyzetelik, cikkeket vágnak ki. Könyveket olvasnak, aláhúzogatják, "rájönnek" a "titkos" jelentésére. A rádió mellett ülnek és jegyzetelik a híreket. Tonnányi jegyzet összegyűlhet évek alatt, ugyanazokkal az ismétlődő sületlenségekkel.
Van aztán úgy is, hogy a beteg nem ír, nem olvas, nem nyomozza a világ titkait, csak fél és dühös, mert ellenségek veszik körül. Arra panaszkodik, hogy idegenek bejárnak a lakására és arrébb tesznek dolgokat, vagy eldugják a pénzt. Vagy arra panaszkodik, hogy a szomszéd mérgezi, figyeli, lehallgatja. Lehallgatókészülékeket, kamerákat keres.
Természetes, hogy azt hiszi, hogy lehallgatják és figyelik, mert hallja is azoknak a mormogását, akik a titkos irányítóközpontban ülnek. Ezek kinevetik, parancsolgatnak neki stb.
Sokan azt hiszik, hogy valami a testükbe van ültetve. Ez veszélyes, mert gyakran késsel is felvághatják magukat, hogy megszabaduljanak a beléjük ültetett tárgyaktól. Ezek a tárgyak általában távvezérlő berendezések.
Nagyon sok skizofrénről nem tudja a környezete, hogy beteg, legfeljebb "különcnek" tartják. Pl. valahányszor beszél, furcsa: furcsa kifejezéseket használ, és mindig ugyanazokat. Vagy zavaros dolgokat beszél. De egyébként jól titkolja, hogy beteg, mert "tudja", hogy minden tele van őt figyelő kémekkel.
A skizofrénia jele lehet, hogy az érzelmi reakciók zavarosak. Pl. temetésen röhögőgörcsöt kap, egy viccen elsírja magát. Megmagyarázhatatlanul megsértődnek, vagy félni kezdenek. Gyakran emiatt szokta a környezet észrevenni, hogy az illető beteg. Nagyon ritkán agresszívvé válhatnak, támadhatnak. Ez sokkal ritkább, mint amit a filmek alapján gondolni lehet.
Gyakori a hallucináció. Ez sokféle lehet, pl. az is, hogy egyszerűen az ember bűzt érez, pedig nincs. Súlyosabb, ha valaki szörnyeket lát, amiktől retteg. A hallucinációk egy része kellemes. Pl. a beteg lát egy álomszép nőt, akivel elbeszélget, esetleg le is feküdnek egymással. Vagy hall egy gyönyörű, semmilyen valóságoshoz nem hasonlító zenét. Az esetek kb. 10-20%-ában a hallucinációk kellemesek. Sokszor nagyon kellemetlenek, pl. lehet, hogy valakinek a hallucinációja abból áll, hogy valami forog vagy mozog a testében a bőre alatt, vagy az illető nagyon szédül. Semmit sem tud kezdeni ezzel az érzéssel, semmi szervu oka sincs, mégis rengeteg szenvedést okoz.
Az üldöztetés (figyel a titkosrendőrség, megmérgez a szomszéd, bejárnak a lakásba) ellentéte a grandiózus téveszme, a klasszikus "én vagyok Napóleon" típusú képzelgések.
Az utolsónak..köszönöm
a 6-os, 10-es és 11-es bekezdésre voltam kiváncsi.
Sokat segítettél :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!