Miért törhetett szét a 720ml-es befőttes üveg (vízzel "tele") a fagyasztóban?
Több alkalommal is fagyasztottam már ugyanabban az üvegben csapvizet és nem volt semmi probléma vele. Egyik alkalommal azonban amikor kinyitottam a fagyasztót, látom hogy szét van repedve, törve az üveg. Nem csak üveg, hanem egy műa. mérőedényt is tettem be és az konkrétan függőlegesen repedt szét.
Nem meleg vizet tettem bele és nem úgy helyeztem a fagyasztóba.
Úgy gondolom, hogy alapjáraton tágulna amerre tud. És ezalatt értem azt, hogy felfelé mehetett volna - nem felül fagyna meg a legkésőbb? Vagy pont, hogy ott érintkezik a legkevesebb fagyasztani való felülettel, és ezért ott fagy meg, ezáltal lezárja az üveget?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem tudni, hogy mennyire raktad tele. Ha nincs a víznek helye tágulni, akkor szétrepeszti az üveget és a műanyagot is.
De az is lehet, hogy szimplán csak a sok használattól annyira megváltozott az üveg belső szerkezete, hogy eddig bírta. Az üveg nem nagyon szereti a gyakori hőmérsékletváltozást sem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Az üveg a vizet sem szereti.
Konkrétan a víz megtámadja az anyagát, és szépen, lassan szétszedi.
Úgy hallottam, hogy amit manapság gyártanak üvegeket, azoknak nem probléma a nagy hőkülönbség.
A víz tudott tágulni, a jég már nem. Ilyenről van szó: [link] A fedő természetesen nem volt rajta.
Azt el tudom képzelni, hogy a használattól rendszerint csak egy picit, egy picit, egy picit torzult és akkor érte el azt, hogy megadta magát, deeee...a műanyagban felfelé 100%-osan tudott tágulni maga a jég is. Bár az is lehet, hogy nem felfelé tágulna, mert az nagyobb energiát venne igénybe és nem tudja megszerezni azt az energiát szimplán tágulásból.
3-as: Erről még halványan sem hallottam semmit.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Az megvan hogy a víz térfogata megnő fagyáskor? Azaz tágul.
Nem csak az üveget meg műanyagot, de az acélcsövet is szét tudja nyomni!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Mivel a jég szilárd és hűlés közben tágul, szét tudja nyomni az üveget így is.
Egyszerűen nő az üvegben lévő jég-henger átmérője...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"ez a fajta üveg általánosságban nem nagyon bírja a hőváltozást."
még jó, hogy ezt nem tudják az én befőttesüvegeim.
minden probléma nélkül veszik, hogy 20 fokos állapotban közel 100 fokos lekvárt, lecsót rakjak bele...
A víz üveggel érintkező része fog először megfagyni,
Kívülről vastagszik befelé a jég.
Szerintem érthető, hogy -még egy üveghengerben is még- oldalra is fog növekedni a térfogata.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A lehűlési sebességtől is függ, hogy szétfagy-e.
Mindig a víz teteje kezd befagyni, ott keletkezik egy jég korong.
Az tágulni próbál, de az üveg útban van.
Biztosan mindenki látta már azt a régi kísérletet, amikor egy jégtömbön átmegy egy drót, amire súly van függesztve, mégsem vágja ketté, a drót fölött folyamatosan visszafagy.
Hasonló módon tudja valamennyire a jég lekövetni a szétnyomhatatlan tárolót is, ahol falnak feszül, a nyomástól folyékonnyá válva átáramlik oda, ahol van helye.
Szóval ugyan nem plasztikus, de mégis képes alkalmazkodni a befoglaló térfogathoz.
Feltéve, hogy nem hűl túl gyorsan, van ideje ennek az átáramlásnak létrejönni, illetve a tárolóedény képes még elviselni azt a nyomást, feszítő erőt, ami ahhoz kell, hogy a jég folyékonnyá váljon a találkozási felületen.
Ez alapján egy gyengébb hűtésű mélyhűtőben jobb eséllyel marad egyben az üveg, mint egy gyorsabban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!