A nagy Levin kérdése:
Mennyire volt bonyolult egy rádiót összerakni?
Figyelt kérdés
Nem sokat értek a mikroelektronikához. Láttam már régi, negyvenes- ötvenes évekbeli rádió belsejét, nekem az is elég bonyolultnak tűnt. Viszont többször olvastam/hallottam, hogy második világháborús fogolytáborokban, Gulag táborokban a foglyok csináltak maguknak rádiót. Felvetődött bennem, hogy miből lehet egy ilyen táborban működöképes (csak vevő) rádiót összerakni. Rémlik, hogy az egyik esetben pl. konzervdobozból fabrikáltak hangszórót, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Szóval milyen anyagokból lehetett egy működőképes vevőt összerakni, ráadásul úgy, hogy az őrök elöl is el lehessen rejteni?2021. márc. 29. 16:56
2/8 A kérdező kommentje:
#1, köszönöm, ez érdekes!
Még az jutott eszembe, hogy milyen áramforrása lehetett egy ilyen készüléknek?
2021. márc. 29. 17:18
4/8 A kérdező kommentje:
Igen, közben elolvastam az egész Wiki cikket.
2021. márc. 29. 19:36
5/8 anonim válasza:
Ezt régen detektoros rádiónak hívták. A fejhallgatót házilagosan sokkal nehezebb összerakni. Detektoros rádióm nekem is volt az '50-es években, akkor még volt üzleti forgalomban is. Erős helyi adónál olyan energiát lehetett befogni vele, ami a fejhallgató mágnestekercsében megfelelő erősségű áramot hozott létre a hang generálásához.
6/8 A kérdező kommentje:
#5, köszönöm szépen!
Hallottam már ezt a detektoros rádió kifejezést, de nem tudtam, mit jelent.
2021. márc. 29. 22:42
7/8 anonim válasza:
A téma engem is foglalkoztat, én olyat hallottam (valahol két mondatban megemlítve), hogy haláltáborban összerakott rádióadóval üzentek a külvilágba és sikerült is. Valamint azt olvastam még ott, hogy nagyon nehéz volt az alkatrészek beszerzése, de nem adták fel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!