Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Soha nem lehetek jó tudós/orvo...

Soha nem lehetek jó tudós/orvos ha csak 113 az IQ értékem?

Figyelt kérdés
Csináltam egy online Mensta próbatesztet, és 113 jött ki. Bár a 113 átlag felettinek számít, mégis csak picivel több annál. Minden vágyam, hogy kutató orvos legyek, de úgy olvastam, hogy a statisztikák alapján az orvosok és a tudósok IQ-ja kb 120-130 közé esik.
2021. márc. 26. 05:23
1 2 3
 11/23 Wadmalac ***** válasza:
87%

Amit mondjuk egy Mensa teszt mér, annak nem feltétlenül van sok köze ahhoz, ami egy orvosnak kell.

Ez igazán egy logikai, geometria absztrakciós képesség mérés.

Semmit nem mond a lexikális tudásról illetve annak memorizálási és felhasználási képességéről, döntőképességről, felelősségvállalásról, empatikus képességekről stb.

Szerintem az a 113 maximum annyit mond, hogy nem vagy ergya, alapképességeid jók, hogy leszel-e orvos, sokkal jobban fog múlni az elszántságodon, terheléstűréseden.

2021. márc. 26. 08:10
 12/23 anonim ***** válasza:
0%
Ha itt kérdezgeted, akkor nem.
2021. márc. 26. 08:24
 13/23 anonim ***** válasza:
De
2021. márc. 26. 08:41
 14/23 anonim ***** válasza:
Egyrészt a linkelt táblázaton azt látod, hogy a 113 semmilyen szakmából nem lóg ki lefelé. Másrészt az amerikai orvosok IQ-ja magasabb mint a magyaroké, mivel az náluk egy brutálisan jövedelmező karrier, hatalmas a verseny, és a diploma is olyan pénzekbe kerül, aminek a hiteleit tényleg csak a krém vállalja be, aki tudja, hogy menni fog.
2021. márc. 26. 08:43
 15/23 anonim ***** válasza:
Pista bácsinak annyi sincs de a sertéstelepen, mndig meggyógyít mindenkit!
2021. márc. 26. 08:45
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Van egy ismerősöm, aki gimiben jól tanult, de közel sem tűnt őstehetségnek, lassú is volt.

Most viszont elméleti matematikus, nem világhírű persze, de egyrészt nem mindenki lehet az, a másik, még elég fiatal.

A szorgalma vezette el idáig, nem az, hogy 200 az IQja.

2021. márc. 26. 09:34
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

Hát figyi, igaz nem orvosi, hanem állatorvosi, de majdnem ugyanaz a kettő, csak más fajról tanulunk :D

Nem tudom mennyi az IQ-m, szerintem nekem is max 110 környéke, viszont enyhe ADHD-m van, gyors vagyok, kapkodok, képtelen vagyok magolni, és még is itt vagyok.

Az orvosi(k) elvégzéséhez elsősorban nem IQ-ra, hanem seggre van szükséges az embernek, mert rengeteg minden kifejezést, adatot lenyomnak az ember torkán. IQ a logikához kell, ami inkább a számolós területeken jön jól, seggeléshez nem. Persze a későbbiekben, főleg kutatáskor jó, ha észreveszed az összefüggéseket, de ez nem ilyen kőbevésett dolog. Nagyon sokrétű az emberi elme, egy ilyen számmal nem lehet jól jellemezni, csak megközelítőleg.

Viszont igaza van annak, aki azt írta, hogyha téged ez is letör, akkor inkább ne fogj bele, mert az első félévben összeroppansz. Szerintem ezt csak az bírja, aki képes alávetni magát a céljának és csak csinálja és csinálja, mert mást nem akar.

2021. márc. 26. 10:41
 18/23 Wadmalac ***** válasza:
73%

"Szerintem ezt csak az bírja, aki képes alávetni magát a céljának és csak csinálja és csinálja, mert mást nem akar."

Pontosan erre gondoltam, mint legfontosabb feltételre. Totál egyetértek.

2021. márc. 26. 10:45
 19/23 anonim ***** válasza:
0%
Ēn a mensa online teszten a maximum fölött teljesítettem, kifagyott az oldal egy hétig, de mégse vagyok orvos.
2021. márc. 26. 12:00
 20/23 anonim ***** válasza:
Én meg igen! A mensa tesztem jó magas lett annak idején a 90-es években. De tényleg nem magas iq kell hozzá, hanem szorgalom, érdeklődés, kedv a jó sok tanuláshoz. Akinek jobb az iq-ja persze talán könnyebben is tanul, de ez nem teljesen egyenes összefüggés. És mindez az egyetem elvégzésére vonatkozik nem pedig arra, hogy majd milyen orvos válik belőled. Az pedig fontosabb, hiszen sokkal tovább leszel orvos, mint medikus. Ahhoz a magas iq inkább hátrány, mert a magas iq akadályozhatja a hatékony kommunikációt, mert leginkább olyanokkal tudod megértetni magad, akiknek magas az iq-juk. A manapság divatos “érzelmi intelligencia” sokkal hasznosabb.
2021. márc. 30. 17:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!