Nagyobb olvadásponton könnyebben olvadnak el a dolgok?
Joggal kételkedsz ebben. Szerintem valójában nem hangzott el ilyen, nem ez a válasz (a mire?), te, vagy osztálytársaid félreértettek valamit.
Ugyan nincs tökéletes arányos kapcsolat, de általánosságban igaz, hogy a nyomással az anyagok forrás- és olvadáspontja is emelkedik.
Amúgy az nem egy fizikai fogalom, hogy valami "könnyen" vagy "nehezen" olvad.
A jég kivétel. Ha nem így lenne nem jégkorong bajnokság.
A korcsolya néhány négyzetcentiméter felületre koncentrálja az ember súlyát.
A nyomás hatására a jég felülete megolvad, és a víz, mint kenőanyag alacsony súrlódást biztosít.
Hát, ezen éppen itt a GYK-n volt érdekes vita.
Hogy nem teljesen ez történik a korcsolya alatt.
Én is így tudtam, sőt iskolai demonstrációs kísérletek is szóltak erről, jégtömbön átsétáló acélhuzal stb.
A valódi magyarázat fifikásabb.
#3 Wadmalac kössz a linket! Érdekes. Hehe vízmolekula-guriga!
- - - - - - - -
A kérdés akkor is zavaros, nehezen dekódolható. Most ne firtassuk, hogy a Kérdező, vagy a fizika tanára miatt.
Most maradjunk a klasszikus magyarázatnál!
Nyomás hatására fagyáspont-CSÖKKENÉS, és forráspont-EMELKEDÉS egyszerre jelentkezik.
Ugyanez történik, ha a vízbe más anyag kerül Pl. só, glikol, vagy glicerin.
A fagyáspont csökken , a forráspont növekszik.
- - - -
A #2 válaszból " A jég kivétel" mondatot visszavonom. Néhány más anyagnál is így működik a dolog. A zavar rám is átterjedt :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!