Milyen hatással van a kávé árak alakulására a COVID és miért?
Többet otthon ülők többet kávéznak otthon, de közben a vendéglátás kávévásárlása gyakorlatilag nullára esett.
Én speciel nem vettem észre jelentős árváltozást, lehet, hogy a kettő kikompenzálja egymást, aki eddig presszóban tolta, az most otthon, eladott mennyiség nem változott, csak megnőtt a kisker eladás aránya, ergo ár sem változhat nagyon.
Pusztán tapasztalati úton azt látom, hogy tele van akciós kávéval minden üzlet...
A kapszulás kávékat is potom áron kínálgatják...
A második link cikke azt sugallja, amit tippeltem, végfelhasználónál kábé kompenzálódnak az árfluktuációk.
Az első azt mutatja, a globális "nagykerár" kissé emelkedett. Én úgy látom ez jelenleg inkább mesterséges "preventív" gerjesztés, mint valós hiány miatti.
A vendéglátóhelyeken fogyasztott kávézás esett vissza, és a vendéglátóhelyeken a legolcsóbb kávék kiesnek, nekik muszáj legalább a közepes minőségűt venni, vagy a drágábbat - a hely minőségével arányosan. Ezért valószínűleg a közepes és drágább kévék vásárlása is visszaesett a vendéglátóhelyek zárva tartása miatt. Ezzel arányosan növekedett az otthoni és munkahelyi készítésű olcsóbb kávék fogyasztása.
Valószínűleg a vendéglátó helyeken is több kávét fogyasztanak alapvetően az emberek, csak mert jó beülni és akkor a kávé az egyik első. A kávézás részben társasági tevékenység is, és nem kizárólag élénkítési szükséglet. Ez is inkább vizsgálható lenne és tipp a részemről. Szóval a vendéglátó helyeken vélhetően van egy többlet kávé fogyasztás, ami most kiesett és maradt az otthoni és munkahelyi fogyasztás, és ez utóbbi kettő nem pótolja a vendéglátói fogyasztás kiesést, mert az részben amolyan plusz.
Szerintem ezen okokból visszaesett a kávé fogyasztás és eltolódott az olcsóbb kávék felé is. Ha nem veszik a kávét, akkor meg elvileg a gyártók kénytelenek olcsóbban adni a kisebb nyereséggel is, mert mégiscsak talpon maradnak és működnek. Tipp volt ez is. Legalábbis kétlem, hogy pont most egy gyártó vagy forgalmazó előállna drágább kávéval, bár kipróbálható üzletileg, csak kérdéses az eredménye.
Közben a sokféle élelmiszer és ital között a kávé az kevésbé házhoz szállítós, mint egy pizza amihez, inkább üdítőt kérnek. Kávét akkor kérnek a pizzához, ha evés után még ott ülnek és beszélgetnek a vendéglátó helyen. Házhoz rendelés esetén meg, csinálnak maguknak otthon kávét és nem rendelik a pizzához azt is. Többnyire. És ez is tipp szerintem hogyan alakul.
Szerintem a fogyasztói szokások adnak egy plusz fogyasztást a társasági és közösségi fogyasztással. Ez most kb nincs.
Ha létszükséglet lenne, akkor a fogyasztás most is azonos lenne, de a kávé esetében van egy plusz fogyasztás a közösségi fogyasztás oldaláról.
Kb valahogy így szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!