Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi lehetett a világ legelső...

Noahh kérdése:

Mi lehetett a világ legelső szava?

Figyelt kérdés

2021. febr. 15. 19:38
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
89%
Enyém! Persze nem így magyarul. Eredetiben ez vmi ilyesmi volt, hogy: grrr!
2021. febr. 16. 13:10
 22/30 anonim ***** válasza:
83%

re17 "préda/állat/étel" -ezzel vitatkoznék. Hozza az elejtett állatot a férfi - az asszony tudja mi a dolga = nincs mit megbeszélni.

Szerintem Michelangelo Sixtus-kápolna mennyezeti freskójának részletén, Ádám teremtésnél "látható" az első szó: Az! Rámutatás.

A kisbaba első "szava"- kommunikációja is egy rámutatás. "o" - ott sokszor egy magánhangzóval intézik el a kisbabák a beszédet - a szülő figyel, és tudja mikor mit jelent ez az egy hang.

[link]

2021. febr. 16. 19:25
 23/30 anonim ***** válasza:
100%

"Hozza az elejtett állatot a férfi - az asszony tudja mi a dolga = nincs mit megbeszélni"

Ez nagyon rossz példa. Az erdőben vagy szavannán csatangolás közben viszont aki észrevett valamit, fontos volt gyorsan tudatni a többiekkel, hogy mit lát; prédát, veszélyes állatot, ellenséges törzset, stb.

2021. febr. 17. 04:33
 24/30 A kérdező kommentje:

Hát köszönöm mindenkinek a válaszát.

Én valahogy mást vártam, mert már itt Ádám és Éva jött szóba meg, hogy mi értelmes válasz és mi nem meg, hogy én mit értek a szó alatt.. hát sajnálom, ha a “szó” nem érthető dolog.

Jelzéssel kapcsolatos dolog lehetett az első szó az én véleményem szerint és ez logikus mindenki nagyjából így gondolta. De mi lehetett az? Egyiket sem tartom elfogadhatónak a mama közel áll, de szerintem az sem lehetett. Talán segítség nyújtás vagy kérés miatt találhattak ki valamit, de gondoltam megkérdezem hátha valaki tanulta vagy mond egy olyan verziót ami hihető.

2021. febr. 17. 12:08
 25/30 anonim ***** válasza:
100%

A nyelv kialakulásáról még mindig nagyon keveset tudunk. Azt nagyjából tudjuk, hogy melyik nyelv, melyikből alakult ki, de a következőket nem:

-- a mostani nyelvek egy ősnyelvből alakultak ki, vagy több ősnyelvből?

-- hogy jött rá az ember, hogy szükség van beszédre?

-- mik voltak az első emberek első szavai?

-- melyik a legrégebbi létező nyelv?

Ez utóbbira úgy sejtem (de nagyon is lehetséges, hogy nem így van), hogy elsőként a tonális nyelvek alakultak ki, ahol a szavak nagyjából egyetlen szótagból állnak, a szavak jelentését (hasonló leírású szó) a tónus határozza meg. (ilyen a mai mandarin).

Valószínűnek tartom továbbá (ami szintén lehetséges, hogy nem így van), hogy elsőként valamilyen hangutánzó szavakat használtunk (pl. állatok hangjainak utánzása), mivel erre ott volt előttünk a példa.

Erősen kétlem, hogy a "mama" lett volna az első szavunk, bár az is meglehet.

2021. febr. 17. 17:02
 26/30 anonim ***** válasza:
100%

Roppant primitív felfogásra vall, hogy csak így "nem elfogadhatónak" minősíted a válaszokat. Mert "hátha valaki tanulta". Ha valakinek az iskolában tanítottak valami marhaságot, akkor az "elfogadható"?

Meglehetősen tudománytalan megközelítés triviálisnak venni, hogy a mi a szó. Valójában a kérdésed csak ezen dől el.

2021. febr. 17. 17:07
 27/30 anonim ***** válasza:
100%

26 nem kell bántani a kérdezőt - érdekes a kérdés és valószínű az elején jár e bonyolult és nehéz témának. A szó: kommunikáció. A kérdés tehát miért, hogyan kommunikáltak a kezdetekben? miért kellett a szó is - előtte a metakomunikáció biztos erősebb volt. Jel és jelentés hogy függ össze? Amit írtam - Michelangelo freskójával kapcsolatban: a rámutatás, majd a megnevezés. A Logosz görögül: Szó - de ez még nem a kimondott szó - hanem amiből születik a szó.

Ajánlom figyelmedbe ezt a könyvet:

[link]

2021. febr. 18. 19:47
 28/30 anonim ***** válasza:
100%
Bocsánat a kicsit nyers stílusomért, nem állt szándékomban a kérdezőt bántani.
2021. febr. 18. 20:06
 29/30 anonim ***** válasza:

Valami hangutanzo szo pld:

-Ááááá (ha faj vmid)

Vagy

-Grrrr (ilyen morgas pld. harcnal)

-Mungabunga, mama (ezek nem hangutanzok, rendes szavak amik pld. jelentenek vmit)

Szoval szerintem nem rendes szo

(Asztal, alma, üveg, óra)

Hanem valami ertelmetlen, hangutanzo szo lehetett az osemberek elso szava.

(Muuuu, kukurikuu, vaaaa, mrrrr) de ez amugy egyaltalan nem ilyen 1szeru

2021. márc. 21. 08:57
 30/30 anonim ***** válasza:
100%
Lehetséges, hogy a "dezoxiribonukleinsav" volt az első szavuk. :D :D
2021. márc. 21. 10:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!