Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Melyik erősebb sav, a 20%-os...

Ceva54 kérdése:

Melyik erősebb sav, a 20%-os ecet, vagy a 30%-os citromsavoldat?

Figyelt kérdés

2021. jan. 30. 20:45
 1/6 anonim ***** válasza:
Mi ellen?
2021. jan. 30. 20:51
 2/6 Z003 ***** válasza:

1@ Szerintem arra gondolt hogy melyik oldatban nagyobb a H+ ion konc.

A feladat megadta a disszociációs állandókat, ha igen akkor azokat megadnád?

2021. jan. 30. 23:45
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A 30% citromsav oldat erősebb sav.

30% citromsav pH=1,55

20% ecetsav pH=1,90

(irodalmi adatok alapján)

2021. jan. 31. 00:09
 4/6 A kérdező kommentje:
Katalizátornak használni kérdeztem. Nem sokat értek hozzá, de én a savasságukból indultam ki, de a citromsav háromértékűsége miatti háromféle savassági értéke miatt már nem volt világos. Egyébként megmértem a 20%-os ecet pH-ját,- igaz nem frissen kalibrált a mérő - de 2,4-es pH-t mért. Köszönöm a segítséget.
2021. jan. 31. 08:42
 5/6 anonim ***** válasza:
Simán mérhetsz ilyen értéket, mert ebben a pH tartományban egy hagyományos pH elektróda már "torzít". Nem tudom milyen kalibrációs oldataid vannak, de általában 4, 7 és 10-es kalibrációs oldatokkal szoktak kalibrálni. Ebben az esetben a 20%-os ecetsav pH-ja a kalibrált tartományon kívül esik. Ha meg akarod mérni pontosan a pH-t, akkor készíts pontos beméréssel pH=1-2 közötti puffer oldatokat, és úgy kalibráld a rendszert.
2021. jan. 31. 17:25
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2021. febr. 1. 00:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!