Melyik göngyöleg újrahasznosíthatóbb: a PET palackok, vagy a TetraPak (és a hozzá hasonló) dobozok?
"melyik hasznosíthatóbb nagyobb mértékben mint hulladék (tehát nem úgy értettem, hogy hányszor)"
Igen, kb mindkettő teljesen újra feldolgozható, de csak néhányszor lehet megcsinálni mindkettővel. A tejes dobozok mivel három rétegből állnak, bonyolultabb technológiát igényelnek, mert szét kell választani a rétegeket. De mindkettőt lehet 100%-ban hasznosítani. Csak nem olyanok mint a fémek, amiket kb akármennyiszer újra be lehet olvasztani és megmarad a fém tisztán.
"azaz melyikből keletkezik kevesebb szemét (ami megy a lerakó telepre)."
Ez jó kérdés. Nem mostanában foglalkoztam aktívan a témával, de nemzetközi szinten szerintem egyforma nagyságrendje lehet mindkettőnek. Országonként változik az újrahasznosítás össz mértéke is és a hulladék fajtánkénti mértéke is. Nem egyszerű ez a része, mert ott van az is, hogy a PET-ből szerintem többet gyártanak, mert a közértbeli italos üvegeken túl sok egyéb felhasználása is van. Tehát van két eltérő mennyiségű hulladék, amikből szerintem a PET újrahasznosítása több tonnára vetítve világviszonylatban, és talán az össz hulladék tonnához képest az újrahasznosítás %-os aránya is több. Ami régiónkban a három rétegű italos dobozokhoz kevesebb feldolgozó cég van, amennyire tudom, de ez azért változhatott azóta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!