Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Melyik göngyöleg újrahasznosít...

Melyik göngyöleg újrahasznosíthatóbb: a PET palackok, vagy a TetraPak (és a hozzá hasonló) dobozok?

Figyelt kérdés

2021. jan. 27. 20:11
 1/6 TappancsMancs ***** válasza:
Műanyag és papír alapanyagok nagyjából 3-4-5-ször újrafeldolgozhatóak, utána az alapanyag tönkremegy. A papír esetében a szálak túl kicsire töredeznek és használhatatlanok papírnak, a műanyagnál szintén a szerkezete károsodik. Nem kerestem linket, a számok nagyságrendet mutatnak csak így emlékezetből. Szerintem nincs sok különbség közöttük.
2021. jan. 28. 10:57
 2/6 A kérdező kommentje:
Igazából úgy értettem a kérdést, hogy melyik hasznosíthatóbb nagyobb mértékben mint hulladék (tehát nem úgy értettem, hogy hányszor), azaz melyikből keletkezik kevesebb szemét (ami megy a lerakó telepre).
2021. jan. 29. 19:57
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Optimális esetben mindkettő 100%-ban újrahasznositható.
2021. jan. 30. 06:11
 4/6 TappancsMancs ***** válasza:

"melyik hasznosíthatóbb nagyobb mértékben mint hulladék (tehát nem úgy értettem, hogy hányszor)"

Igen, kb mindkettő teljesen újra feldolgozható, de csak néhányszor lehet megcsinálni mindkettővel. A tejes dobozok mivel három rétegből állnak, bonyolultabb technológiát igényelnek, mert szét kell választani a rétegeket. De mindkettőt lehet 100%-ban hasznosítani. Csak nem olyanok mint a fémek, amiket kb akármennyiszer újra be lehet olvasztani és megmarad a fém tisztán.

"azaz melyikből keletkezik kevesebb szemét (ami megy a lerakó telepre)."

Ez jó kérdés. Nem mostanában foglalkoztam aktívan a témával, de nemzetközi szinten szerintem egyforma nagyságrendje lehet mindkettőnek. Országonként változik az újrahasznosítás össz mértéke is és a hulladék fajtánkénti mértéke is. Nem egyszerű ez a része, mert ott van az is, hogy a PET-ből szerintem többet gyártanak, mert a közértbeli italos üvegeken túl sok egyéb felhasználása is van. Tehát van két eltérő mennyiségű hulladék, amikből szerintem a PET újrahasznosítása több tonnára vetítve világviszonylatban, és talán az össz hulladék tonnához képest az újrahasznosítás %-os aránya is több. Ami régiónkban a három rétegű italos dobozokhoz kevesebb feldolgozó cég van, amennyire tudom, de ez azért változhatott azóta.

2021. jan. 30. 09:52
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat. A kérdés azért vetődött fel, mert szerettem volna tudni, hogy ha időnként vennék ilyen alma- vagy egyéb gyümölcsleveket, akkor melyikkel növelném kisebb mértékben a hasznosíthatatlan szemét mennyiségét:

[link]

[link]

2021. jan. 30. 21:18
 6/6 anonim ***** válasza:
Válaszd az arany középutat, vedd hol egyiket, hol másikat!
2021. jan. 30. 21:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!