Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A közgazdaságtan mennyire...

A közgazdaságtan mennyire objektív, egzakt? A gazdasági szakok közül melyek gyakorlatiasabbak?

Figyelt kérdés

2021. jan. 22. 23:48
 1/4 anonim ***** válasza:
74%

Jellegéből adódóan nem annyira egzakt tudomány, mint mondjuk egy fizika, vagy biológia.

De azért a gyakorlatban az látszik, hogy egész jól működnek az alapvető közgazdaságtani elméletek.

2021. jan. 23. 08:20
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A gazdaságtan két fő részből áll. Mivel emberek kapcsolatrendszere és kommunikációja hatására (továbbá sok egyéb tevékenysége következtében) alakul a gazdaság, így annak jellege, hatékonysága az emberek viselkedésétől függ. Tehát e tekintetben a közgazdaságtudomány annyira objektív, amennyire ismeri az ember természetét. Másfelől az ember is természeti lény, ezért bizonyostermésszettörvények ott is érvényesülnek, ezeket pont úgy lehet vizsgálni, mint bármely természeti jelenséget.

Egy lényegi különbség van. A természettudományhoz a politikusok nem nagyon értenek, továbbá bizonyosmértékig függetlennek tekintik a gazdaságtól, ezért alapesetben békén hagyják őket. Viszont a gazdaságot végső soron a politikusok irányítják, ezért sorsuk alapvetően ettől függ, emiatt gyakori, hogy a közgazdasági elméletek politikai nyomásra alakulnak.

Termésszettudományos tételt ezért még soha nem dobtak ki, csak finomítottak. Közgazdasági tételt már hajítottak ki, mert bebizonyosodott, hogy inkább politikai kurzus (ami azóta elavult). Ezért a közgazdaságtant nem lehet globálisan megítélni. Van számos része, amely időtálló.

2021. jan. 23. 10:34
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

#2 elég jól árnyalja a dolgot. Én csak anekdota jelleggel mesélném élményemet, illusztráció gyanánt. Az én közgazdaságtan tanulmányaim anyaga tele volt a kapitalista közgazdászok elméleteinek kritikáival. Aztán egyszer az adjunktus úr három órán át igazolgatta, hogy a szándék mindig jó volt, és magyarázgatta a saját vargabetűinket, hogy bizonyos korszakokban miért járt rosszul, akinek jól kellett volna járnia, és miért járt jól, akinek nem volt jogos. Én addig sem akartam komolyan venni, de ezután már nem is tudtam komolyan venni. Én a műegyetemen találkoztam vele, de tanított szemben is meg az ELTE-n is. Ahogy most rákerestem, még MTA tag is lett.

Muris, hogy a műegyetemen abban az évben, amit megnéztem segítségképpen (1976) két polgazd tanszéken összesen 57 fő oktató volt, oszt mégis zátonyra futott a szocializmus hajója. :D

2021. jan. 23. 11:59
 4/4 anonim ***** válasza:
Csak támogatólag tudok csatlakozni #3-ashoz. Én vegyészként végeztem, és orvosi egyetemen dogoztam. Mind a két helyen csak a periférián emlegették a közgazdászokat, és sokan a nagy iskolateremtő öregek közül nem is tekintették tudománynak. Mosolyogva emlegették, hogy Nobel nem véletlenül nem vette bele őket a végrendeletébe.
2021. jan. 26. 10:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!