Dánia is skandináv ország? Miért?
Azt hittem,hogy csak Norvégia,Svédország és Finnország a skandináv államok.
Viszont sokszor Dániát is hozzájuk sorolják.
De miért?
Dánia sokkal inkább skandináv ország, mint Finnország. A dánok épp úgy az északi germán "viking" nép(ek) tagjai, mint a svédek, norvégok, izlandiak. Norvégia és Izland sokáig Dániához is tartozott, ahogyan Grönland részben még a mai napig hozzájuk is tartozik. A nyelveik közt is kicsi a különbség, jórészt érthető egymás számára a másik nyelve.
Ha azon téveszt meg, hogy nem a Skandináv-félszigeten van Dánia, akkor ne tévesszen meg. A népről, ami ott IS lakik nevezték el a félszigetet és nem fordítva.
Elsősorban Dánia, Norvégia és Svédország a skandináv államok, még oda szokták sorolni Finnországot, Izlandot és Feröert (ez egy kis sziget nyugatra). Nézd meg itt a viking történelem oldalon, hogy kezdetben hol éltek, Dánia, Norvégia és Svédország (8. század).
Vagy térképen is ugyanez, "scandinavian countries":
"Igazából én Finnországot nem értem."
Finnország nem skandináv ország (annak ellenére sem, hogy jelentős része több évszázadon át svéd fennhatóság alatt állt). Amikor a skandináv országokkal közösen emlegetik, általában az "északi országok" (Nordic countries) kifejezés használatos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!