Egy adott szobában hol fog penészedni először a fal?
Feltéve, ha nem vízrepedés okozná a penészedést, hanem csupán a magas páratartalom.
A szoba zárt, nem fürdő mellett van.
Tehát az érdekel, hogy fizikailag hogyan megy végbe ez a folyamat?
A fal ott fog penészedni, ahol nedves lesz bármilyen okból kifolyólag. Legtöbbször a nedvesség a páralecsapódásból keletkezik a falakon.
A pára akkor csapódik ki a levegőből, amikor a levegő eléri a harmatpontot.
A levegő párát tartalmaz, minél melegebb a levegő, annál több párát képes megkötni. Amikor a hideg falhoz ér, le fog hűlni, eléri a telítettségi pontot és a pára kicsapódik. (Én ezt régen úgy értettem meg, hogy elképzeltem, hogy a levegő olyan, mint egy szivacs, ami át van itatva valamennyi vízzel, úgy hogy a víz épp csak nem csepeg ki belőle. Ha a szivacsot összenyomjuk (levegőt lehűtjük és "összemegy"), akkor a víz elkezd kicsorogni belőle :) )
Ahogy előttem is írták, általában a hőhídnál lesz a leghidegebb a fal. Hőhíd ott alakul ki, ahol a hő könnyen tud áramolni, akadály nélkül. Ha a falon nincs szigetelés, akkor a szoba hője könnyedén tud áramolni a külvilág felé ezért a fal le fog hűlni. Minél vastagabb a külső szigetelés, annál nehezebben tud kiáramlani a hő. A falak találkozásánál, sarkokban a külső oldali hőleadó felület nagyobb a belsőnél, ezért azok a részek jobban le fognak hűlni, így itt a legnagyobb a valószínűsége a párakicsapódásnak és a penész megjelenésének.
4-es! Köszönöm! Tetszik a példa!
5-ös! Köszönöm és a privát üzenetetben lévő linket is köszönöm, meghallgattam!
Pozitív értékelések leadva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!