Ezt miért így írják/írjuk? Lent a magyarázat.
Figyelt kérdés
Lehet, gyenge kérdés, de eskü érdekel.
Matematikában van a Háromszögek köré írható köre, és a háromszögbe írható köre.
Az lenne a kérdés, hogy egy főcímbe miért azt írjuk, hogy "háromszög köré írható köre", miért nem csak azt, hogy Háromszög köré írható kör. Ugyanez a helyzet a háromszög beírható körével.
2021. jan. 8. 15:01
1/3 anonim válasza:
Végtelen számú kör írható egy háromszög köré, de csak egy van, ami pontosan a háromszög köré írható(a háromszög köré írható legkisebb kör). Ugyan így végtelen számú kör írható egy háromszögbe, de csak egy kör van, ami kitüntetetten az adott "háromszög belső köre"(a háromszögbe írható legnagyobb kör).
Egyébként a zárójeles megnevezéseik sokkal pontosabbak és félreérthetetlenebbek.
2/3 anonim válasza:
Szerintem a háomszög köré írható kör teljesen érthető a kontextusban, az ennél pontosabb megfogalmazás már inkább szőrszálhasogatás. A "köre" nekem ilyen modoros, mesterkélt szó, valakik túlzottan sznobnak akartak látszani.
3/3 anonim válasza:
#2: Ezt nem értem. A birtokos eset használata szerinted sznobéria lenne? Akkor "Ez a kutya vacsorája." helyett jobb lenne az "Ez a kutya vacsora." ? A háromszögnek vannak bizonyos speciális körei, egyik ilyen a köré írható kör. Ez a kör az övé, nincs neki több ilyenje. Ezért ez az ő köré írható köre. Mi ezzel a baj nyelvtanilag?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!