Háztartási gépek zajszintje. Hogyan mérik, mik az alapelvei ennek? Átlagolnak vagy max értéket rögzítenek? Hogyan jöhet ki jelentősen eltérő érték?
Előre szólok, ez ilyen... talán Sheldon Cooper-es kérdés. Semmit se befolyásol a kérdés, de engem érdekel. Mondjuk a színészek, celebek nem, cserébe ilyesmik igen. :D Nade nem az Asperger-szindrómáról szeretnék írni. :D Azért tartom ezt a kategóriát megfelelőbbnek, mert a 'Háztartási gépek'-nél felhasználók praktikus, hézköznapi kérdései vannak.
Szóval pár hónapja vettem egy közvetlen hajtású mosógépet. Feltűnt, hogy a motorja (és ezáltal lényegében az egész mosógép) igen halk. Egy pl. 1000 rpm centrifugálást nem is feltétlen hallani a lakás többi helyiségében, ha a fürdőajtó zárva van, pláne ha nyitva az ablak, zene, film megy. De a fürdőben mellette állva se kellemetlen, sőt, normálisan lehet beszélgetni is előtte állva. (Hajszárító, robotgép, porszívó mellett üvölteni kell, de sz.v.sz. egy átlagos mosógépnél is.)
Viszont a márka készülékeinek zajszintjeihez 74 dB van írva, ahogy sok másik készülékhez is, főleg a nevesebb, jobb márkák esetén. (Pont ezért nézegettem.)
A telefonomra letöltött zajmérő viszont 1000rpm-nél 66-68 dB közötti értékeket mér, folyamatosan ugrál. (Ezt az ugrálást a pontatlanságának tudom be.) 800 rpm-nél 64-65. Viszont mielőtt fékezni kezd, van egy kellemetlen "kopp!" hangja, ami a telefonom szerint egyszer 74 dB volt, egy másik alkalommal viszont 78 dB.
Egyébként ez a márka tesztekben is átlagos eredményt ért el zajszint tekintetében.
Tudom, hogy a telefon pontatlan, de 5 dB-t nem hiszem, hogy téved egy logaritmikus skálán.
Van robotporszívóm is, az 61 dB az adatlapja szerint, telefonom szerint viszont 62-64 között ugrál.
Hogy működik vajon a zajmérés akkreditált eszközzel stb, ami alapján majd a készülék adatai közé felkerül ez az érték is?
Amúgy próbáltam rákeresni guglin, nem sok sikerrel. (Mondjuk értem az okát...)
Általában a max értéket adják meg, szabad területen, egy méterre a készüléktől. Ha jól emlékszem erre is van szabvány hogy pontosan hogy kell mérni, de fejből nem tudom. Mivel más körülmények kőzt méred ezért más adatok is jönnek ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!