Valaki el tudja magyarázni, hogy tudom kiszámítani hogy egy adott dátum milyen napra fog esni az adott példám alapján?
Van egy példám, de nem értem.
Itt a link hozzá: [link]
Július 20. 2069
Miért 5 a július?
Szökőév?
Miért 6 a 20-ka?
Miért 2 a 2069?
Hogy jönnek ki ezek a szàmok?
Maga a jelenség (a zseniális trükk) egyszerű. Vannak matematikai azonosságok, ezekből bizonyos szabályok vehetők észre, persze vannak feltételek. Aki ezeket ismeri, azt mondja a hallgatóságnak: ilyen és ilyen műveletet végzünk, ki versenyez velem? És mindig ő nyer fele harmad idővel. Az ok, a versenytárs kiszámol, a trükköző egy előzőleg átalakított képlet egyszerűbb módján számos. Amit persze nem árul el.
A dátumos szabályra nem jöttem rá, de csak úgy, minden esetre kizártnak tűnik. De például van néhány dolog. Egy év 365 nap, héttel osztva 1 a maradék. ezért minden évben egy adott nap neve eggyel tolódik. Ha idén az újév péntek, akkor 10 év múlva tízzel több, van benne két szökőév, tehát +2, 12-7=5, tehát 10 év múlva az újév szerdán lesz. És ezt sokkal gyorsabb akár fejben kiszámolni, mint 10×365+szökőévek számolni. Ilyen trükköt némi gondolkodással ki lehet tapasztalni és villogni vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!