Mi a véleményetek a Vénusz légkörét benépesítendő ballonvárosokról?
Itt olvastam róluk, nagyon érdekesnek találom. Feltűnően sok pozitívumot írnak, de lenne hátránya is, gondolom.
"de lenne hátránya is, gondolom."
Akad. Például durrdefekt esetén xarabbul járnak, mint a Titanic.
Wadmalac neve önmagában garancia a zöld pipa begyűjtésére, pedig most nem olvasta el a wiki cikket.
"Mivel a ballonokban uralkodó és a külső légnyomás között jelentős különbség nincs, az esetleges repedéseken keresztül a légkör nem szökne el, hanem csak keveredne a Föld felszínén megszokott sebességgel. Ez lehetőséget ad arra, hogy a felületi hibákat egyszerűen és időben kijavíthassák."
Feltéve persze, hogy a wiki cikk helyes, de mindeképp megér egy misét, hogy ez fizikailag hogy működik. (Nyomás, sűrűség, tömeg, felhajtóerő, ...)
A ballonokhoz lehetne használni a héliumnál jóval olcsóbb hidrogént is. Szén-dioxidos légkörben nem robbanásveszélyes.
De a logisztikai probléma egyelőre lesöpri az asztalról a ballonvárosok terveit. Kénsavat, és szén-dioxidot kivéve mindent a Földről kellene szállítani. A ballonokat, és egyéb berendezéseket időnként cserélni kell. A hidrogén szökik, és a hélium is.
Ércek a Merkúrról - nagyon kérdőjeles.
Hosszú kötélre kötött vödrökkel húznák föl a Vénusz talaját? Már vicc kategória.
#2:
A cikk helyes és valóban lassabban válik katasztrofálissá az ilyen hiba. Sőt, ha a légtartály alja lyukad, nem is történik igazán semmi.
Csak figyelembe véve a körülményeket (idegen bolygón, Földtől messze, még odafent is savtartalmú légkörben, a gravitáció hatásától NEM mentesen javítani) lehet annyira problémás, hogy amennyivel lassabb a lék hatása annyival lassabb a hibajavítás is. Hozzátenném, konkrétan itt a Földön általában nulla lehetőség és idő van süllyedő léghajót javítani, mielőtt overkill lesz. Az annál jobb nekem kicsit nem eléggé biztonságosan jó. :)
És ha nem sikerül, akkor ahova a bázis süllyed, oda ember nem nagyon vágyik.
Számomra itt már elég a lékelődés lehetősége ahhoz, hogy némi egészséges "fosózás" rámjöjjön, nem kell hozzá olyan hindenburgos balhé rémképe.
A légnyomás ott is talajtól felfelé csökken.
A ballonvárosok a kb. 1 bar nyomású felsőlégkörben lennének.
A hőmérséklet is csak "lent" olyan borzalmas.
Tényleg van ilyen, hogy külső-belső nyomáskülönbség nélkül is hathat felhajtóerő?
Tudom, hogy a sűrűség számít, csak nekem laikusként furán hangzik. Tehát pl. egy tartály (környezettel azonos) gáznemű tartalmát lecseréljük egy olyanra, aminek kisebb a sűrűsége, de a nyomása és hőmérséklete nem változik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!