Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Személyes tudástárban (Notion,...

Személyes tudástárban (Notion, tanultak vázlatolása) van akár csak egyetlen jó indok is külön tartani a könyveket a mindenféle médiáktól?

Figyelt kérdés
August Bradley videóit nézegetem, rendesen kivesézi, hogy ő hogy csinálja Notionben ezt, nála kétfelé van dobva: külön egy tábla a videók-podcastek feldolgozására, meg külön a könyvekre. Szerintetek mivel jobb vagy rosszabb így csinálni, mint mondjuk egyetlen táblában tárolni, amiben egy típus attribútum szépen elmondja, milyen formátumban volt a Notionben könnyed felidéző-újrahasználó áttekintésre feldolgozott ismeretanyag? Azt értem, hogy eltérő oszlopok lehetnek szükségesek, de így is úgy is lesz egy csomó kitöltetlen, opcionális mező, akkor meg már mindegy is, ha egyetlen tábla, amit kedvem szerint szétszűrhetek más helyekre, vagy helyben csinálhatok "Könyvek" meg "Média" nézetet neki. No, szóval igazából helytálló érveket gyűjtünk a könyvből eredő tudás külön táblázatban tárolására. Köszönöm a közös töprengést!
2020. okt. 27. 17:42
 1/2 anonim ***** válasza:

Ez lényegében egy rakás különféle hordozón lévő információ rendszerezésének a problémája.

Ha eltekintek attól, hogy milyen eszköztár áll rendelkezésre a feldolgozáshoz (ez ott fontos, hogy egyáltalán mit lehetséges megcsinálni), akkor két fő szempont számít. 1. Mi az ismert tudásom, mi a képességem, a feladat megoldásához miféle új ismeretekre kívánok szert tenni. Triviális példa: az egészet lehet excel táblában tárolni, de nem ismerem jól az excelt. Hajlandó vagyok-e megtanulni. Vagy megvenni. Tegyük fel, erre válaszoltam és van egy jó eszközöm (mondjuk adatkezelő rendszerem), amivel meg kívánom oldania problémát. 2. Mi a cél? Azaz mit kezdek a tárolt információval, hogyan fogom használni, mit milyen sűrűséggel stb. Ez eldönti, milyen programot és adatszerkezetet készítsek.

Annyi bizonyos, hordozók szerint rendszerezni meglehetősen gyatra és kezdetleges megoldás. A hordozók információt tartalmaznak. Mondjuk a palacsintasütésre is. Szeretem a palacsintát, sokféle recept van, néhány mindössze pár szóban elmondva, másokról videók, bemutatók stb. Gyakran lesz ilyen igényem, mindannyiszor mindent végigpörgetek, hol is van és főleg melyik, amit keresek. Le fogok szokni a palacsintáról ez esetben. Sőt mindenről. Mert ez esetben a készételre rendszerezek, egy pillanat alatt megtalálom a palacsintát, már csak azon mazsolázok, melyiket és milyen változatban készítsem. És aznapi gusztusom szerint, vagyegy videót nézek meg, vagy egy szimplareceptet 10 sorban.

Ebből nem következik, hogy a hivatkozott úriember rosszul csinálja. Neki nyilván így a legkézenfekvőbb. Ám neked mire kell az egész kérdező?

2020. okt. 27. 18:02
 2/2 A kérdező kommentje:

Igazából arra jó, hogy ne vesszen el legalább a lényeg a tanultakból, a rendszerezés meg amiatt kell, mert önfejlesztéstől kezdve szakmai okosságokon át a mittomén, holisztikus megközelítéssel vesződésig mindenféle előfordul a tartalomzabálásomban, és jó ideje érzem, hogy jó lenne egy mankó néha áttekinteni régen tanult (és így most még újrafeldolgozandó), bonyolult dolgokat, ismétléssel jobban rögzíteni a frissebbeket, és mostanában már nem csak jó lenne, hanem kezdi követelni a helyét, tehát kezdem nem sajnálni a bele fektetendő munkát. :) Belebotlottam ebbe a Notion cuccba, és erősen olyasmi, amit már évekkel ezelőtt kiagyaltam, hogy ilyesmi kéne nekem hülye todo listák meg jegyzetsaláta helyett, magam szabta, folyamatosan bővíthető adatszerkezettel, saját nézetekkel, saját dashboardból kiágaztatva, akcióra inspirálva magamat, aszerint, ahogy én ismerem magamat. :)

Egyelőre viszont ez nincs offline vagy ugye osztott privát tárolós változatban, tehát inkább még csak ilyen kivonatolósdival vallatnám. Az alternatívái közt az általam talált néhány legjobb messze nem ilyen gördülékenyen használható, és/vagy hiányzik az adatbázis-háttér, ami nélkül elég sok redundáns tárolás meg kézimunka lenne az összefüggések kezelése (pl nagy témakörök köztiek, amik oda-vissza tartoznak írókhoz, könyveikhez, és ennyi volt a csöpp intuitív plusz munka, hogy a továbbiakban az én ismeretanyagom számomra értelmesen szűrhető, és ami lényeg, asszociációszerűen bejárható legyen anélkül, hogy boglyaszerű mindmapeket kéne zoomolgatni unott ölyv fejjel...)

2020. okt. 27. 18:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!