12V 12Ah Akkumulátort mennyi ideig kell tölteni?
6 cellás ólomaksiról van szó, 12V 12Ah.
14.4V-al kell tölteni azt tudom. 14.4V 0.5A-ral töltöm. Elég 14.4-ig és egyből levehetem, vagy miután elérte a 14.4-et még hagyjam rajta egy kicsit?
"azt tudom"
Bocs, rosszul.
A töltés kezdetén az áram maximum az Ah kapacitás tizede legyen. Ekkor a feszültség még bőven lehet kisebb, mint 14,4 V, pláne az írott 0,5 A-nél, kisütött akkunál.
Aztán, ahogy a feszültség a töltés közben növekszik, az áram emiatt csökken. Akár lehet is utána tekerni az áramot, de ha nem sürgős a dolog, akkor nem kell. Kisebb áramú töltés mindig jobb.
Ha elérte a 14,4-et, akkor egészen kis árammal (jelen aksinál mondjuk 50 mA) egy fél órát még lehet tölteni.
Új aksinál azért a feszültség egészen kis árammal is felmegy 16 V-ra.
De kapocsfeszültségre fogja tölteni. Tapasztalat. 14.4 a kapocsfesz. Egy autóizzót ha rákötök a töltőre akkor lemegy 12.6-ra.
Az akkut 14.4-ig tölti. De a lényeg, hogy 14.4 után hagyjam még egy kicsit
"De kapocsfeszültségre fogja tölteni. Tapasztalat."
De nem erről beszéltél, hanem arról, hogy: "14.4V-al kell tölteni azt tudom." De hát nem annyival tölti, azt a végén éri el.
(Középtájt, a három diagram felett.)
Általánosságban elmondható, hogy egy ólomakkumulátort az Ah (amperóra) mért kapacitás értékének tizedével, állandó árammal kell tölteni 14.4-14.8 V feszültség eléréséig ("CC" - azaz Constans Current üzemmód). Majd ezt a feszültség értéket állandó szinten tartva ("CV" azaz Contans Voltage üzemmód) a töltőáram csökkenni fog. Ha eléri az Ah (Amperóra) értékének egy század értékét Amper-ben kifejezve, akkor a töltés kész!
A mi példánkban 1.2 A állandó árammal tölteni kell a 14.4 - 14.8 V értékig majd ezen az állandó feszültség értéken tartva egyre csökkenő árammal kell tölteni amíg az áramérték le nem csökken 0.12 A (120 mA) értékig. Ha ezt az értéket elérte, gyakorlatilag az akkumulátorod fel van töltve.
Az azonban igaz, hogy ezek az értékek akkumulátortól függően jelentősen eltérhetnek! Pl egy meghajtó munkaakkumulátor tipikusan 15 V értékig tölthető, és általában megengedik a szokásos 1/10 töltőáram akár 3-4 szeres értékét is. Ezt az akkumulátoron jól láthatóan feltüntetik, de a gyártó honlapján mindig találni utalást ezekre az extrém értékekre.
Hát ez elég érdekes, mert nekem otthon csak egy trakis töltőm van amin még egy kapcsoló sincs.
230V bemenet és 13.2V kimenet.
Autóakkumulátor töltő van ráírva.
Ráteszem az autóakkura és multival rámérve 16.9V-ot mérek. Nem sok ez egy kicsit?
"az Ah (amperóra) mért kapacitás értékének tizedével, állandó árammal kell tölteni"
Dehogy kell, minek kéne? Az a maximum, amivel szabad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!