Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy lehetne megvalositani...

Hogy lehetne megvalositani exoskeletont házilag?

Figyelt kérdés

Láttam egy videót házilag készült exoskeletonrol és azóta gondolkodok hogy megprobalok egy ilyet építeni viszont nem tudom milyen meghajtás lenne a lég megfelelőbb.

3 féle elképzelésem van.

-elektromosan:elektromos motorokkal, ennek az a hátránya, hogy rengeteg energiát kellene tárolni ami nehezen megoldható. Viszont arra gondoltam hogy egy kis agregátort szerelnék fel hátra ami terlemné a szükséges energiát.

-Lég munkahengerekkel (mint a videóban is látható) Ezt talán a leg egyszerűbb megvalositani viszont lehet nem lenne annyira jól irányítható.

-Hidraulikus munkahengerekkel

Egy kissebb motor egy olaj szivattyút hajtana meg ami mozgatná a kis hidraulikus munkahengereket. Talán ez lenne a leg jobb megoldás viszont nem tudom hogy még lehetne e oldani hogy egy szivattyú annyi munkahengert tudjon mozgatni.

Tudom elég nagyvonalakban írtam le mindent, de remélem nagyjából érthető. Szerintetek melyik megoldás lenne a leg megvalósíthatóbb? Lehet hülyeség az egész de kíváncsi lennék ki mit gondol róla :)

A videó az említett exoskeletonrol [link]

2020. szept. 27. 13:32
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

"Lég munkahengerekkel (mint a videóban is látható) Ezt talán a leg egyszerűbb megvalositani viszont lehet nem lenne annyira jól irányítható."

Nagyon is jól irányítható. Én voltam gyakorlaton pneumatikus laborban, emberi izomerőhöz viszonyítva nagyon erős és precíz mozgásokat lehet kivitelezni ilyen módon.

"rengeteg energiát kellene tárolni ami nehezen megoldható"

Ráéreztél a legfőbb problémára. Az energia tárolása vagy helyi előállítása az egyik legnagyobb akadály. Például ott van az Alien film lépegető kétkarú rakodógépe. Nem lenne ördöngösség megépíteni, csak egy gond van, a működéséhez szükséges energiát hogyan tárolja vagy hogyan állítsa elő? Telerakhatjuk a lábát vagy valamelyik részét aksikkal, amitől sokkal nehezebb lesz és még így sem biztos, hogy kibír egy egész műszakot. Vagy rakhatunk a hátára egy kis robbanómotort, ami kompresszort vagy generátort hajt, de érezhető, hogy ez sem praktikus megoldás.

Ha megoldod az energiaellátás módját, akkor már félúton jársz a siker felé.

2020. szept. 27. 21:09
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a választ :) Úgy látom elég jól értessz a témához és tapasztalatod is van benne. Ezek szerint a levegővel hajtott megoldás lenne a leg ésszerűbb amennyiben a megfelelő energia ellátást biztosítani tudnám. Ami sajnos nem valószínű hogy sikerülni fog :D Azért én lehet meg próbálom megepiteni még ha nem is órákig de valameddig működtetni tudnám azis nagy siker lenne 😅
2020. szept. 27. 21:29
 3/7 EagleHUN ***** válasza:
100%

Az energiatárolás valóban kritikus része a dolognak.

Van egy Boston Dynamics nevű cég ami elég fain robotokat készít:

https://www.youtube.com/results?search_query=boston+dynamics

Benzinmotoros hidraulikus rendszerrel dolgoznak.

(Persze mellékesen kell némi elektromosság is a vezérlő elektronikához is.

Nem tudom a hajtásláncuk pontosan milyen. Elképzelhető hogy benzinmotor - generátor - villanymotoros hidraulikos szivattyú ebben az esetben a generátor kis mértékű csapolásával az elektromos rendszer is megoldott. Tehát lehet hogy nem direktben hidraulikus. Vagy fene tudja.)

Ha valóban működő exoskeletont szeretnél akkor ebben kell gondolkodni benzinmotor és hidraulika.

Tudtommal készítettek már (nem a fent említett cég) nagyon kicsi 1 "hengeres" vankel működési elvű motort amiben a forgó dugattyú egy erős mágnes és a az egész körbe van tekercselve.

Vagyis ez egy generátor amiben a nagy fordulatszámú mágnest benzin égése pörgeti. Egy ilyen is elég hatékony energiaforrásod lehetne elektromos vagy kombinált hidraulikus elektromos rendszerhez is.

2020. szept. 28. 00:22
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

"benzinmotor és hidraulika"

Azért egy moziba ne ülj be vele. Vagy általában zárt helyre. :)

De amúgy igen, sajnos most a kémiai energiatárolás és kinyerés legegyszerűbb és legolcsóbb módja, ha egy hőerőgépben égetünk el üzemanyagot.

(Javaslat: hidraulika helyett pneumatikával építsd meg legalább a prototípust, mert kicsivel kevésbé veszélyes és nem fogod összeolajozni a fél házat. Mondjuk ez sem lesz olcsó mulatság.)

2020. szept. 28. 01:58
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat :) Gondolkodom még a megvalósításon de első körben talán pneumatikus rendszerrel próbálkozok majd mert viszonylag egyszerűbben kivitelezhető és olcsóbb megoldásnak tűnik.
2020. szept. 28. 08:00
 6/7 Wadmalac ***** válasza:
86%

Az biztos, hogy a pneumatika a legjobban megvalósítható, abból a szempontból mindenképpen, hogy a legkisebb tömegű energiatárolót kell hurcolnod.

Viszont a dolognak rengeteg hátulütője van.

- Mocskos nagy nyomású kis légtartály kell. Ennek a házi töltése nem egyszerű, nem olcsó és főleg elég balesetveszélyes.

- A pneumatikának van egy állati rossz tulajdonsága a hidraulikával szemben: fel tud robbanni.

A hidraulika a nyomás alatti térfogat megnyílásakor rögtön elveszti a magas nyomást, a pneumatika esetén a kiszabadult gáz tovább tágul és robbanásszerűen tol mindent maga körül.

- A hidraulika ugyan iszonyat nagy nyomással hatalmas dugattyúerőket tud produkálni, de nem olyan villámgyorsan, ahogy egy pneumatika csinálja a kisebbet. A hidraulikusan hajtott szerkezet rossz beállítások esetén lassan lekvárt tud nyomni belőled, de esetlegesen van idő lelőni a rendszert. Egy pneumatika ilyen hiba esetén nem annyira erőből, mint inkább sebességből töri xarrá valamelyik végtagodat, pillanatok alatt. A fojtások állításánál is kisebb a különbség a lassú és a qrva gyors közt, könnyebb véletlenül úgy állítani, hogy a karerő-sokszorozóddal úgy homlokon vágod magad, hogy leesik a fejed.

És el is jutottunk az otthoni exoskeleton-építés fő veszélyéhez.

Ahhoz, hogy a testmozgásodat szervóként követő rendszer túl jól csinálja, amit akarsz, túl gyorsan, túl erősen, túl nagy úthosszon reagál és TÉGED is eltör odabent.

[link]

Állati gondos, lépcsőzetesen építkező, failproof megvalósítás kell.

Akkora erőt akarsz produkálni (mert különben semmi értelme ilyet csinálni), amekkora neked is sokat tud ártani.

És készülj fel, mire egy ilyen bigyó youtube-képes, botrányosan sok pénz van menne.

2020. szept. 28. 08:48
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a választ :) Hát igen biztosan könnyen tönkre teheti az embert egy ilyen rendszer amennyiben ész nélkül csinálja. Én azt gondolom, hogy amennyiben ésszel és óvatosan csinálom lépésről lépésre akkor nem lehet baj. Lehet pl kis nyomáson tesztelni a rendszert stb.
2020. szept. 28. 21:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!