Ha egy nagyvárosban, ahol sok az autó, minden kocsit átállítanának napelemessé, akkor az okozhatja a város klímájának jelentős lehűlését?
Végül is azt a hőenergiát veszik fel és hasznosítják, ami amúgy a város utcáit, ezen keresztül levegőjét melegítené eredetileg.
Egyéb zöld energiáknál is, azok is valahonnan elveszik az energiát. Nem lesz azzal gond, hogy ha abból lesz túl sok, akkor az általuk elvett energia hiánya fogja megbolygatni a természetet?
"Valaki írta, hogy a napkollektor nem a hőenergiával, hanem a fénysugárzás energiáját használja (és utánanézve tényleg, köszi)"
Szia, én írtam, azaz nem írtam ilyet... a napkollektor a hőenergiát használja... a napelem nem használja azt...
De lényegtelen, mert a kérdésedben - helyesen(!) - napelem szerepelt.
----
A többi kérdésedre elég hosszadalmas lesz a válaszom, de remélem érthető/hasznos.
1. A napkollektor/napelem a felületére érkező fényt használja, nem "szívja" el máshonnan. Ha az a felület történetesen nem napkollektor lenne, hanem egy fekete autó/háztető, akkor ugyanannyi, vagy mégtöbb fény nyelődne el... Tehát attól, ha egy napelemes autó tetejét süti a nap semmivel sem "tűnik el" több fény, mintha a fekete aszfaltot sütné.
2. Energiafelvétel: Ahogy az előző pontban is írtam, egy sötét felület ugyanúgy elnyeli a fényt, és felveszi az energiát (sőt jobban, mint egy napelem)... pont ettől lesz nyáron olyan baromi forró az aszfalt, mert a napfényt ügyesen átalakítja hővé. (akárcsak a napkollektor (nem elem!))
3. Az, hogy valahonnan energiát veszünk el, az nem jelenti, hogy az az energia eltűnik.
-Napkollektor esetén egyszerű a helyzet: A napfény melegíti a napkollektort ami így melegvizet állít elő.... Ergó a meleggel nem történt semmi. Az a meleg ugyanúgy "bent van a városban", mintha az aszfalt, vagy a háztető melegedne, csak ügyesebben tudjuk hasznosítani.
-Napelem esetén: Mint írtam, "hőelvétel" szempontjából ez nem számít sokat, mert nem azokat a sugarakat használja. A napsugárzás bizonyos részét elektromos árammá alakítja. Az áramot meg használjuk erre-arra. Pl. számítógépet működtetünk vele, vagy hajszárítót, stb... összességében elmondható, hogy így vagy úgy, de a megtermelt energia jelentős része legvégső soron pont hogy hővé alakul. (minden elektormos berendezés melegszik valamennyire használat közben) Szóval ezzel pont hogy ellenkező hatást értünk el melegedés szempontjából, de persze ez a hatás minimális.
4. Ha jól értelmezem Te úgy gondolod, hogyha jó sok napfényt nyel el egy felület, akkor kevesebb fény marad a városban és nem lesz olyan meleg.
Nem jó.
Épp ellenkezőleg... gondolj egy fekete meg egy fehér felületre. A fekete sok fényt nyel el, a fehér meg kb semmit, mindet visszaveri. Melyiket érzed melegebbnek? Természetesen pont a feketét, hisz az jól összegyűjti a sok napsugarat :) és hőként adja le.
5. Akkor végülis arra jutottunk, hogy tök mindegy milyen felületekkel van tele a város, ugyanolyan meleg lesz.
NEM!
Ha fehérre festenénk minden házfalat, aszfaltot mindent, akkor - azon túl, hogy kb megvakulnánk a nagy fényességtől - bizony lehetne csökkenteni néhány fokot a városok melegén. Ez (tudtommal) kb arra lenne elegendő, hogy a városi hősziget hatását ellensúlyozzuk. Tehát olyan meleg lenne, mint városon kívül. (Most meg melegebb van.)
Eljött az idő végre elmondhatom neked mi a lényeg!
A napelem az egy játék,
de a szabályait meg kell hogy értsed,hallgasd a mérnök ezer hangját
csak hozzád szól,a fiúk a telepen ezt fújják éjjel mikor elalszol,de
vajon kölyök mit mondhatok még neked?,csak azt tegyed ami a legjobb
neked ne veszítsd el a fejed,és temesd a múltad nézz a jövőd felé,
a fleva katona is ezt teszi az úton felfelé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!