Ez milyen alakzat?
Rajzoljunk egy egységsugarú kört, ennek kerülete 2pi egység. Húzzuk be ennek a függőleges szimmetriatengelyét.
Ezután rajzoljuk le az összes, az előbbi körrel koncentrikus és megegyező hosszúságú (tehát 2pi egység hosszú) körívet úgy, hogy a szimmetriatengelyük is ugyanaz a függőleges legyen. Ha ez "megvan" (elvégre végtelen sok van belőlük), akkor a körívek végpontjai, illetve az egységsugarú kör legfelső és legalsó pontja egy síkidomot határoz meg.
Az első kérdésem, hogy ez a síkidom megrajzoltatható-e valamilyen programmal (például GeoGebrával). Másik kérdésem, hogy ennek a síkidomnak véges-e a területe, és ha igen, ki lehet-e számolni. Valamint ugyanez a gondolatkísérlet mit eredményez, hogyha nem a körívek hossza azonos, hanem a körívek által meghatározott körszeletek területe azonos az egységsugarú körével.
Illetve ha ez már egy ismert görbe, annak is örülnék, ha megosztanátok a nevét.
Lehet, félreértelmezek valamit, de:
Koncentrikus kör = aminek ugyanaz a középpontja, mint az eredeti körnek
r azonos az eredetivel = azaz ugyanakkorák
Ebből következően az eredeti és az új kör egy és ugyanaz, így természetes, hogy ugyanaz a szimmetriatengelyük.
Javítson ki, aki másképp látja, de nekem ez így jön le.
És ha igaz, amit felvetettem, akkor ez csak egy félkör, így a területe is meghatározható:
2PI^3
Ha tévednék és másképp értelmezendő akkor elnézést!
Úgy gondolom, hogy a terület nem véges.
Az érdekes az lehet, hogy milyen görbét határoznak meg a körívek végpontjai.
A görbe paraméteres egyenletrendszere:
x=t*cos(Pi/2-Pi/t)
y=t*sin(Pi/2-Pi/t,
ahol t 2-nél nem kisebb valós szám.
A körszeletes problémáról fogalmam sincs. A baj ott van, hogy egy ilyen egyenletre jutok, hogy:
Pi/t^2=x-sin(x)cos(x).
Ennek algebrai megoldása - szerintem - nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!