A fekete lyuk beszív minden anyagot.Elképzelhető hogy akkor a fehérlyuk szétszorja egy másik dimenzioból jött anyagot és ezért tágul az Univerzum?

Na igen, elég csak megnézni, mekkora energia szabadul fel egy részecske és az antirészecskéje találkozásakor, amikor annihiláció következik be, és az anyag színtiszta energiává változik. Egy nagyobb ilyen annihiláció eltünteti a Földet secpecc alatt.
És azt se felejtsük el, hogy a gravitáció nem egy "erő" a szó szoros értelmében (persze lehet vele számolni erőként), hanem a téridő torzulásának a nagysága. Emellé hogy teszel egy ellenpárt anélkül, hogy ne cseszd szét az egész téridőt úgy ahogy van?

Hát én úgy tudom, hogy amikor egy fekete lyuk több anyagot szív magába, akkor egyre csak nő a tömege. Szóval az anyag nem megy onnan már sehova. (kivéve persze hawking sugázás révén, de az más...)
A Fekete lyukak tömegét a körülötte lévő objektumok (pl.:csillagok) pályaméretéből, mozgásából kiválóan meg lehet határozni. Szóval kiderülne hamar, ha ezek a fekete lyukak drasztikusan veszítenének a tömegükből, ahogy átküldik az anyagukat egy pl.: másik univerzumba, egy fehér lyukon keresztül. Ilyet azonban nem tapasztalunk. Csak Hawknig sugárzást, amiről tudjuk hogy más miatt van.
Szóval nem értem mi indokolhatná ezeknek a létezését...
(Egy nem fizikus)

Abszolút egyetértés #13-mal.
Nem vész el annyi tömeg a fekete lyukakba lépve, ami valószínűsítené, hogy egy fehér lyukba távozott, akár ebben, akár egy másik univerzumban.
Az, hogy nem láttunk még fehér lyukat, nem elég bizonyíték a nemlétére, de azt mindenesetre valószínűsíti, hogy HA van, akkor nagyságrendekkel ritkább, mint a fekete lyukak.
Az a helyzet, hogy a jelen univerzum-modellünkben nincs igény a fehér lyukak létezésére. Amikor köztudatba kerültek, akkor még nem tudták, honnan származik pl. a kvazárok iszonyatos eenrgiakibocsátása és ez a fehér lyukakkal magyarázható lett volna.
Ma viszont már tudjuk, hogy a kvazárok nem így működnek.
"Ahhoz, hogy egy köpködő fehérlyuk létezzen, ahhoz abban egy gravitációval ellentétes erő kell hogy működjön, de olyat jelenleg nem ismerünk, de még inkább, nem létezhet a jelenlegi fizikai tulajdonságok mellett."
Nem, a fehér lyuk koncepciója egy időben visszafelé "működő" fekete lyuk. Úgyhogy ebből a szempontból a tömegáramlás iránya stimmel.
Az anyag "kiesik" az eseményhorizonton, de utána már a mi "normál" irányú téridőnkben csücsül, ott marad teljesen fekete lyuk kinézetű akkréciós korongként, szóval látványra fekete lyuknak tűnhet.
Persze így a fehér lyukból kilépő anyag ütközne az akkréciós korongban lévővel, majd addig gyűlne, amíg a tömege eléri a határt, ahol fekete lyukká köteles összeomlani.
Ez hagy némi esélyt arra, hogy fehér lyukak nincsenek, de VOLTAK, csak már fekete lyukká omlottak össze.

Szerintem...
Alapból, ha mérték, hogy "nő" a fekete lyukak mérete, ahogy "beszívják" az anyagot, tehát változik, "tágul" a fekete lyuk, akkor nem távozhat el belőle máshova az energia.
Szerintem.
Mert elvesztené az "alakját", "termetét", mert ugye logikusan akkor a fehérnek küldené át.
Ha valami "elszívná" a fekete lyukat, ami szemmel láthatóan is fénnyel bírna, (mert ugye az fehér, ami fénnyel bír vagy "plazma" halmazállapotú, akár a csillagok) akkor azt már fel is fedezték volna "biztosra", mert nem kis munka van a fekete lyukak tanulmányozásában.
De csak szerintem.
Attól nem mondom azt, hogy nem létezhet, mert itt felvetődhet az elmélet, hogy "mi van ha különállóak a fekete lyukak, és valamelyikhez párosul nagyon messze innen?".
Nem kizárt, ha van is, akkor nagyon-nagyon-nagyon messze.
Szerintem... Ha van is fehér lyuk... Szerintem... Teljesen máshogy funkcionál, nem feltétlen ellentét párja a feketének.
(Egy másik nem fizikus)

"mert ugye az fehér, ami fénnyel bír vagy "plazma" halmazállapotú, akár a csillagok) akkor azt már fel is fedezték volna "biztosra""
Nem feltétlenül. Messziről a fekete és fehér lyuk elég hasonló. Mindkettőnek ott az akkréciós korongja, aminek a fénye elnyom szinte mindent, plusz körülötte a porködök, amik meg elfednek szinte mindent.
A gravitációja meg ugyanolyan, mint egy fekete lyuknak.

"nem lehetséges hogy egy fekete lyuk belső magjánál is átszivárog egy kis anyag a fehér lyukba?"
Senki sem tudhatja biztosan, de számomra elég irreális. Vagy minden vagy semmi.

#19:
A mai tudásunk szerint nincs ilyen hely.
A világegyetem egy pontból tágult mindenfelé, vagyis a kiindulási pont maga az egész univerzum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!