Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A fekete lyuk beszív minden...

A fekete lyuk beszív minden anyagot.Elképzelhető hogy akkor a fehérlyuk szétszorja egy másik dimenzioból jött anyagot és ezért tágul az Univerzum?

Figyelt kérdés
2020. jún. 10. 22:19
1 2 3
 11/24 LeonScottKennedy ***** válasza:
73%

Na igen, elég csak megnézni, mekkora energia szabadul fel egy részecske és az antirészecskéje találkozásakor, amikor annihiláció következik be, és az anyag színtiszta energiává változik. Egy nagyobb ilyen annihiláció eltünteti a Földet secpecc alatt.

És azt se felejtsük el, hogy a gravitáció nem egy "erő" a szó szoros értelmében (persze lehet vele számolni erőként), hanem a téridő torzulásának a nagysága. Emellé hogy teszel egy ellenpárt anélkül, hogy ne cseszd szét az egész téridőt úgy ahogy van?

2020. jún. 10. 23:27
 12/24 anonim ***** válasza:
92%
A fekete lyukak nem lyukak mint felfedezték, csak a nevét nem változtatták meg, ez okoz kavarodást sokakban szerintem.
2020. jún. 10. 23:31
 13/24 Tislerics Máté ***** válasza:
100%

Hát én úgy tudom, hogy amikor egy fekete lyuk több anyagot szív magába, akkor egyre csak nő a tömege. Szóval az anyag nem megy onnan már sehova. (kivéve persze hawking sugázás révén, de az más...)

A Fekete lyukak tömegét a körülötte lévő objektumok (pl.:csillagok) pályaméretéből, mozgásából kiválóan meg lehet határozni. Szóval kiderülne hamar, ha ezek a fekete lyukak drasztikusan veszítenének a tömegükből, ahogy átküldik az anyagukat egy pl.: másik univerzumba, egy fehér lyukon keresztül. Ilyet azonban nem tapasztalunk. Csak Hawknig sugárzást, amiről tudjuk hogy más miatt van.

Szóval nem értem mi indokolhatná ezeknek a létezését...

(Egy nem fizikus)

2020. jún. 11. 09:09
 14/24 Wadmalac ***** válasza:
100%

Abszolút egyetértés #13-mal.

Nem vész el annyi tömeg a fekete lyukakba lépve, ami valószínűsítené, hogy egy fehér lyukba távozott, akár ebben, akár egy másik univerzumban.

Az, hogy nem láttunk még fehér lyukat, nem elég bizonyíték a nemlétére, de azt mindenesetre valószínűsíti, hogy HA van, akkor nagyságrendekkel ritkább, mint a fekete lyukak.

Az a helyzet, hogy a jelen univerzum-modellünkben nincs igény a fehér lyukak létezésére. Amikor köztudatba kerültek, akkor még nem tudták, honnan származik pl. a kvazárok iszonyatos eenrgiakibocsátása és ez a fehér lyukakkal magyarázható lett volna.

Ma viszont már tudjuk, hogy a kvazárok nem így működnek.

"Ahhoz, hogy egy köpködő fehérlyuk létezzen, ahhoz abban egy gravitációval ellentétes erő kell hogy működjön, de olyat jelenleg nem ismerünk, de még inkább, nem létezhet a jelenlegi fizikai tulajdonságok mellett."

Nem, a fehér lyuk koncepciója egy időben visszafelé "működő" fekete lyuk. Úgyhogy ebből a szempontból a tömegáramlás iránya stimmel.

Az anyag "kiesik" az eseményhorizonton, de utána már a mi "normál" irányú téridőnkben csücsül, ott marad teljesen fekete lyuk kinézetű akkréciós korongként, szóval látványra fekete lyuknak tűnhet.

Persze így a fehér lyukból kilépő anyag ütközne az akkréciós korongban lévővel, majd addig gyűlne, amíg a tömege eléri a határt, ahol fekete lyukká köteles összeomlani.

Ez hagy némi esélyt arra, hogy fehér lyukak nincsenek, de VOLTAK, csak már fekete lyukká omlottak össze.

2020. jún. 11. 12:26
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem...

Alapból, ha mérték, hogy "nő" a fekete lyukak mérete, ahogy "beszívják" az anyagot, tehát változik, "tágul" a fekete lyuk, akkor nem távozhat el belőle máshova az energia.

Szerintem.

Mert elvesztené az "alakját", "termetét", mert ugye logikusan akkor a fehérnek küldené át.

Ha valami "elszívná" a fekete lyukat, ami szemmel láthatóan is fénnyel bírna, (mert ugye az fehér, ami fénnyel bír vagy "plazma" halmazállapotú, akár a csillagok) akkor azt már fel is fedezték volna "biztosra", mert nem kis munka van a fekete lyukak tanulmányozásában.

De csak szerintem.

Attól nem mondom azt, hogy nem létezhet, mert itt felvetődhet az elmélet, hogy "mi van ha különállóak a fekete lyukak, és valamelyikhez párosul nagyon messze innen?".

Nem kizárt, ha van is, akkor nagyon-nagyon-nagyon messze.

Szerintem... Ha van is fehér lyuk... Szerintem... Teljesen máshogy funkcionál, nem feltétlen ellentét párja a feketének.

(Egy másik nem fizikus)

2020. júl. 7. 12:42
 16/24 Wadmalac ***** válasza:
84%

"mert ugye az fehér, ami fénnyel bír vagy "plazma" halmazállapotú, akár a csillagok) akkor azt már fel is fedezték volna "biztosra""

Nem feltétlenül. Messziről a fekete és fehér lyuk elég hasonló. Mindkettőnek ott az akkréciós korongja, aminek a fénye elnyom szinte mindent, plusz körülötte a porködök, amik meg elfednek szinte mindent.

A gravitációja meg ugyanolyan, mint egy fekete lyuknak.

2020. júl. 9. 07:45
 17/24 A kérdező kommentje:
Jól tudom a mi Napunk is minden egyes másodpercbe közel 3millio tonnát éget el a saját tömegéből mégse látjuk kissebnek.Tudom ez a nap tömegéhez képest semmi.De nem lehetséges hogy egy fekete lyuk belső magjánál is átszivárog egy kis anyag a fehér lyukba?
2020. júl. 11. 00:36
 18/24 Wadmalac ***** válasza:
100%

"nem lehetséges hogy egy fekete lyuk belső magjánál is átszivárog egy kis anyag a fehér lyukba?"

Senki sem tudhatja biztosan, de számomra elég irreális. Vagy minden vagy semmi.

2020. júl. 13. 07:46
 19/24 anonim ***** válasza:
100%
Mi van akkor, ha egyetlen egy darab "feher lyuk" van a mi univerzumunkban, megpedig az (a hely), ahonnan az ősrobbanás elindult? Ez megmagyarázná, miert nem található meg.
2021. márc. 9. 04:34
 20/24 Wadmalac ***** válasza:
100%

#19:

A mai tudásunk szerint nincs ilyen hely.

A világegyetem egy pontból tágult mindenfelé, vagyis a kiindulási pont maga az egész univerzum.

2021. márc. 9. 06:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!