Ha egy testnek minden határoló lapja négyzet,akkor az kocka?
Tudom hogy hamis csak nem tudom megindokolni.
segítsetek kérlek!
Na jó, mivel közben írtál, ezért erre még reagálok:
"Egyébként meg kocka egyáltalán nem határolja. Amik határolják, azok NÉGYZETEK."
Kérdés:
"Ha egy testnek minden határoló lapja négyzet"
Négyzetek határolják? Igen. Válasz a kérdésre? Igen.
Részemről veled lezártam a vitát.
Itt a baj már nem kicsi...
Gyengébbek kedvéért kimásolom az eredeti kérdést:
"Ha egy testnek minden határoló lapja négyzet,akkor az kocka?"
És most figyelj:
"Ha egy testnek MINDEN határoló lapja négyzet,akkor az kocka?"
Tudod, mit jelent a MINDEN szó?
Itt értelmezésbeli probléma lesz.
"Oldal" alatt minden, a testet határoló síkidom értendő, nem csupán az, amely "oldalt" található. Tehát az "oldal" fogalma magába foglalja a hasáb alaplapokat is (melyek a fentebbi példákban hat- vagy nyolcszögletűk voltak).
Egy hat- vagy nyolcszögletű alaplappal rendelkező hasáb nem felel meg a kérdező kritériumának, de mint arra #1 rámutatott, létezik olyan test, melyet csakis négyzetek határolnak, de nem kocka.
Többek között.
Aztán ebből akármit is össze lehet rakni.
Szerintem viszont a kérdező a konvex eseteket kérdezi, csak nem ismeri ezt a fogalmat.
Akkor nem írta volna, hogy "Tudom hogy hamis".
Amúgy ha csak konvex testekről van szó, akkor már érdekesebb a válasz, ill. az indoklása.
Ha egy KONVEX testnek, akkor igen.
De egy test lehet konkáv is. Ebben az esetben sokféle lehetőség van, amely teljesíti a feltételt, de egyik se kocka.
"Mondjuk ha egy kocka minden lapjára ráragasztunk egy azonos méretű kockát, akkor az ugyanúgy kocka marad..."
Hát, nem, az így fog kinézni:
Ha ez volt a közben elhalt linkelt kép, akkor elkéstem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!