Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Csak pálmazsírból és lúgból...

Csak pálmazsírból és lúgból lehet szappant főzni?

Figyelt kérdés
És az arányokra is kiváncsi lennék.

2020. febr. 9. 09:44
 1/2 dellfil ***** válasza:
89%

Nem. Bármilyen állati eredetű zsiradék is megteszi. Ha nátronlúggal, (nátrium hidroxid) főzik, akkor kemény szappan, ha kálilúggal, akkor lágy, kenőcs állagú szappan lesz a végtermék, az un. káliszappan, vagy kenőszappan.

A múltszázad hatvanas éveiben még nagyapám évente hordta az összegyűlt konyhai zsiradékokat a szappanfőző mesterhez, aki bizonyos mennyiségű hulladékzsírért kész "házi" szappant adott.

Ez csak bizonyíték arra, hogy szinte bármilyen disznózsír, marhafaggyú, baromfizsír keverékéből is tudtak jó szappant főzni. Jellegzetes szaga volt, ezt ma már a kényes "úri közönség " fintyorogva fogadná... :D Pálmazsír... :DDD

Válogass:


[link]


dellfil

2020. febr. 9. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
100%
Azt gondoltad, hogy a XIX. században faluhelyen nem főztek szappant? Vagy pálmazsírt importáltak aparasztasszonyok hozzá?
2020. febr. 10. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!