El tudná valaki részletesen magyarázni, hogy pl: bolygókon a jég, hogyan szublimálódik?
Bizonyos légnyomás alatt a víznek nincs folyékony halmazállapota. 0 fok felett egyből gőzzé válik.
A Földön a széndioxid viselkedik hasonlóan, szárazjégből egyből gáznemű széndioxid lesz, de nagyobb nyomás alatt simán lehetne folyékony széndioxid is.
Folyékony halmazállapot csak légköri nyomás alatt tud létezni. Vákuumban még a szilárd anyagok is lassan, -nagyon lassan- gázzá szublimálódnak.
Minél nagyobb a légnyomás, annál tágabb hőmérsékletek között tudnak az egyes anyagok folyékony állapotban maradni.
A Himaláján pl. kuktában kell főznie a hegymászóknak, mert szabadon kinyitott fazékban már 50-60 fokon elforr a víz, nem elég meleg, hogy pl. krumplit főzzenek.
1 bar nyomáson 100 fokon forr a víz, 0.06 bar-on kb. 10 fokon, 3 baron kb. 150 fokon.
Otthon ha a kuktában forralsz vizet az simán elérheti a 150 fokot, mégis folyékony marad.
A minimális mennyiségű jég az úton földi légnyomás alatt is egyből szublimál gázzá, a víz olyan anyag, ami minél melegebb, annál kisebb a térfogata (szemben a legtöbb anyaggal, amik hő hatására kitágulnak).
Amikor az úton lévő zuzmarát napfény és meleg levegő éri, akkor marsi körülményekhez hasonlóan egyből elpárolog, a folyékony állapot kikerülésével, mert egyszerűen annyira kevés jég, ráadásul nagy területen szétterülve, hogy nem tud folyékony cseppekké formálódni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!