Salétromsav előállítása?
Figyelt kérdés
Egy dokumentumfilmben láttam hogy "lehetséges" nitrocellulóz tartalmú műanyag(itt egy pakli kártya volt bemutatva) és forró víz keverésével salétrom savat előállítani,ez lehetséges?2019. dec. 21. 18:13
1/2 Z003 válasza:
Hát forró vízzel semmiképp (tekintve hogy általában nem oldódnak vízben). Esetleg azt tudnám elképzelni hogy valami erős oxidálószerben (mint ami a salétromsav is) feloldva létre jöhet valami egyensúlyi folyamat(bár ebben nem vagyok teljesen biztos) ami során képződhetne salétromsav, bár ez nem lenne izolálható.
2/2 anonim válasza:
A nitrocellulóz neve elég megtévesztő, szigorúan véve cellulóz-nitrátnak kéne hívni, hiszen ez egy salétromsav-észter (hasonlóképpen mint a karbonsav-észterek, ahol a COOH csoport hidrogénjét cseréled alkilcsoportra, a salétromsav hidrogénje is cserélhető szerves egységre, pl. cellulózra: HNO3 + R-OH <--> R-O-NO2 + H2O). Mivel az észterképzés mindig egyensúlyi folyamat, ezért víz hozzáadásával eltolható az észterhidrolízis (visszaalakulás) irányába, vagyis cellulóz és salétromsav képződik. A forró víz azért kell hozzá, mert hidegen a nitrocellulóz nem igazán reaktív, az oldhatóságnak is lehet hozzá köze ahogy az első írja, de szerintem maga a folyamat simán lehetséges. Bár 9 éve foglalkozom szerves kémiával, sosem láttam ezt a reakciót leírva, de tanulmányaim alapján elképzelhetőnek, sőt valószínűsíthetőnek tartom. Azért annyit hozzátennék, hogy salétromsavat így előállítani iszonyatos hülyeség, egyáltalán nem éri meg gazdaságilag, de gondolom a kérdés a reakció lehetőségére volt egyáltalán kíváncsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!