Hol mondhatom, hogy előttem van észak, mögöttem van észak, és tőlem jobbra is és balra is észak van?
Nyilván a déli sarkon.
Mivel minden hosszúságú kör átmegy a déli és északi sarkon is, így bármerre indulsz el, az északi sark felé fogsz menni, tehát északra.
"En mindig a nap jarasabol tudom. Jobb oldalt van kelet bal kezednel nyugat. Nyilvan ha jol alsz akkor eloted lesz eszak mogotted del"
Szövegértésből megbuktál! A kérdés az, hogy hol mondhatja azt, hogy tőle nézve minden irányba észak van.
Az első válaszoló pontosan megválaszolta. Igen, a déli sarkponton állva elmondhatod, hogy minden földrajzi irányban észak van.
Persze lehet kötözködni, a terminológiába belekötni - például függőlegesen felfelé mutatva milyen a földrajzi irány - de felesleges, mert a kérdés nem erről szólt.
(Egyébként ez is kérdéses, mert lefelé mutatva szintén északi az irány ott. :)
dellfil
"Az első válaszoló pontosan megválaszolta. Igen, a déli sarkponton állva elmondhatod, hogy minden földrajzi irányban észak van."
A Déli sark, és a déli sarkpont között van néhány tíz kilométer!
"A Déli sark, és a déli sarkpont között..."
Nem. Ha nincs külön jelezve, a Déli-sark vagy Déli-pólus kifejezés a földrajzi értelemben vett Déli-pólust, azaz a Föld felületének legdélibb pontját jelöli, mely pontosan a Föld Északi-sarkának ellentétes oldalán van.
És:
1. "A Földrajzi Északi-sark ahol a Föld forgástengelye a felszínnel találkozik az északi félgömbön."
2. "Definíció szerint a földrajzi Déli-sark a Föld forgástengelyének a Föld felszínét metsző két metszéspontja közül az egyik (a másik metszéspontja az Északi-sark)."
És: "... van néhány tíz kilométer!"
Megint nem.
Amire gondolni tetszik az a pólusvándorlás. A nagyságrendje 1900-as év és a 2000-es év között néhányszor tíz méter(!).
Nem tévesztendő össze a pólusingadozással. Ugyanis a pólusingadozás egy kb. tíz méteres körön belül történik, de az ingadozás középpontja lassan elvándorol, azaz ha megvizsgáljuk a póluspályák közepes pólushelyzeteit, akkor azt tapasztaljuk, hogy ezek a közepes pólushelyek az idő függvényében folyamatosan eltolódnak. A jelenséget szekuláris pólusmozgásnak, vagy pólusvándorlásnak nevezzük.
Aki részleteiben is kíváncsi hogyan működik ez a dolog, javaslom nézze meg ezt:
dellfil
Persze, a déli sarkon, de ha a humor rovatban volna a kérdés, azt mondanám bárhol.
Ha ugyanis valaki jó sebesen a tengelye mentén elkezd pörögni, akkor egy másodpercen belül akár többször is mindene észak felé mutatna, az eleje, a hátulja, meg az oldalai is, na persze nem pont egyszerre, de ki veszi azt észre abban a nagy pörgésben, hát nem?
Na ugye!
:)
Hasonló játék.
A földgolyón állok valahol.
A mostani helyemről sétálok északra 2 km-t, elfordulok kelet felé, megyek 3 km-t, majd dél felé fordulok, megyek 2 km-t. Ezzel ugyanoda jutottam, ahonnan indultam.
Hol állok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!