Meg szeretném mérni a szobában használt ventilátor fordulatszámát. Nincs stroboszkópom vagy bicikli sebességmérőm. Tudtok egyszerű megoldást, amivel meg tudom határozni a fordulatszámot?
Valóban nincs a közelben Jacquet-indikátor.
Alapból én 50 1/s-ot mondtam, hiszen a hálózat is 50 Hz-es. Erre az kollégám 2/s-ot mondott, ami irreálisan alacsony érték, azt még szemmel is lehetne követni. Ha lemértem, megírom.
Letöltöttem az appot, legtöbbször a 108Hz-et jelölte ki a legintenzívebb csúcsnak:
De volt még 164, 217, 298Hz is kijelölve a legintenzívebbnek.
3 lapátos a ventilátor. Más módszerrel nem tudtam megmérni, mert nem engedte még azt sem, hogy egy papírlapot tartsak a lapátok útjába (nem az enyém a ventilátor).
Nagyon jó, hogy beraktad a Fourier-spektrumokat. Egy baj van. Ahogy látom a diagramokból, valószinüleg simán a ventillátor elé raktad a telefont, és a levegőzajt mérted. Mondjuk így is lehet látni, hogy 150Hz körül adódik a várt érték, ami 3lapátos kivitelnél 3000ford/min fordulatértéket jelent.
Még egy mérést kipróbálhatsz: A motorházhoz rakod a telefont, lehetőleg végig a mérés során a telefon és a motorház érintkezzen. Kíváncsi lennék, így milyen spektrumok adódnak.
A 164 az reális, mert a szinkron fordulatszámnak megfelelős suhogás az 180 Hz lenne, a 164-el 2733/percnél vagyunk.
A 108 az mitől lesz? Az két lapát lenne... Szinkron fordulatszámokat tekintve a 164 alatt lehetne 82, 54, 42... Vagy ennyi hibával még a telefonos app is piacképes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!